Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik så det ut i kornåkeren etter kantslåtten

Ole Halvor vurderer å sende regning etter «tidlig tresking».

Slik så det ut i kornåkeren etter at kantklipperen hadde gjort jobben. Foto: Ole Halvor Hjartsjø

Dette var synet som møtte Ole Halvor Hjartsjø, da han kom kjørende fra jobb i forrige uke. Langs kornåkeren som ligger inntil riksvei 360 hadde noen startet «treskinga» ulovlig tidlig.

– På flere steder har kantklipperen vært en halvmeter og en meter inn i kornåkeren. Det synes jeg er på kanten, sier Ole Halvor Hjartsjø til Norsk Landbruk.

Har trolig tapt et halvt mål korn

Hjartsjø dyrker korn, sammen med bestefaren i Sauherad i Telemark. De dyrker høsthvete, bygg, havre og noe raps på 500 dekar eid og leid jord. Selv har han aldri opplevd at kantklipperen har vært så langt inn i åkeren.

– I alle fall ikke så konsekvent som i år. Det har jo hendt at de har vært uheldige og tatt noen ti-centimeter her og der, men aldri noe som dette., sier Hjartsjø.

Det som er utrolig er jo at alle hekkbusker har fått stå i fred. Enten så setter de ikke pris på at det er matproduksjon i landet, eller så er det snakk om rein uvitenhet, legger han til.

Kornbonden anslår at et halvt mål med korn har gått med i kantslåtten.

– Men det er bare en forsiktig antakelse fra min side, og dette gjelder ikke bare i våre åkrer, sier Hjartsjø.

Beklager hendelsen

Styremedlem Knut Haugland i Telemark bondelag har selv sett kantklippen og er kraftig irritert. Han anslår at dette gjelder en strekning på 30 kilometer mellom Notodden og Gvarv.

– Vi har fått signaler fra medlemmer i området som alle forteller det samme. Og det gjelder ikke bare for kornbønder, det gjelder gressarealer også, sier han til Norsk Landbruk.

Annonse

Haugland har vært i kontakt med Vegvesenet, som har beklaget hendelsen. Til Bondebladet sier Odd Arve Arnes, som er byggeleder på driftskontrakten at det er snakk om et arbeidsuhell.

– Det har vært et arbeidsuhell, og de har kommet litt langt inn i åkeren. Det er flere som har tatt kontakt, og vi beklager det som har skjedd, sier Arnes til Bondebladet.

Haugland i Telemark bondelag ønsker nå økt oppmerksomhet rundt problematikken.

– Skjer det her i Telemark, så skjer det garantert andre steder i landet også, mener Haugland.

Vurderer sende regning

Ole Halvor Hjartsjø vurderer nå å sende en regning til Vegvesenet for tapt avling.

– Men vi har ikke bestemt oss enda. Det kan hende at jeg må snakke litt mer med Bondelaget for å høre hvordan vi skal følge opp dette, sier Hjartsjø til Norsk Landbruk.

Først skal han konsentrere seg om den ordentlige treskinga, som starter til helga.

Neste artikkel

GDPR innføres i Norge 20. juli