Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slike bilder vil ikke kornbøndene se

Kun 38 prosent av hveteavlingen kan brukes til mat.

Vårhveten startet å spire før Thomas Løvåsdal fikk tresket. Foto: Thomas Løvåsdal

Norske Felleskjøp har justert ned avlingsprognosene for korn, erter og oljefrø med 2000 tonn fra prognosene august. På sensommeren meldte markedsregulatoren at kornavlingene for sesongen 2017/2018 ville være over gjennomsnittet for de siste fem årene, men under fjorårets rekorder.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Thomas Løvåsdal

Usikker kvalitet

Det er regnet som har skapt de store utfordringene for kornavlingene i Norge, skriver Landbruksdirektoratet. På Østlandet har en kald sommer ført til sen modning av kornet, og mye regn i september gjør treskinga utfordrende. Sen tresking gir også dårligere kvalitet.

Nå Felleskjøpets kornprognoser nedjustert med 2000 tonn og forventet å ende på 1 188 000 tonn norsk korn, erter og oljefrø.

Den våte og sene høsten gjør også at kvaliteten på kornet er usikker. Norske Felleskjøp forventer at andelen mathvete blir på 38 prosent. Dette er en stor nedgang sammenlignet med de siste fem årene, der snittet har ligget på 59 prosent matandel.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På Toten hos Mathias Fremstad har bygg startet å spire i stående åker. Foto: Matias Fremstad

Les mer: Slik analyseres kornet ditt.

Fra mat til fôr

Annonse

Thomas Løvåsdal er én av kornbøndene som har hatt værutfordringer denne sesongen.

– Dette har vært de dårligste treskeforholdene over lang tid her på Lierskogen, sier Løvåsdal.

På bildet i toppen av artikkelen ser vi rabagast vårhvete som er ugressprøyta, stråforkorta og overgjødsla tre ganger.

– Dette var mathvetekvalitet før regnet startet i september. Etter tre uker med regn startet det å spire i akset og falltallet raste til 64, forteller Løvåsdal.

Han har nå fått tresket alt kornet. Noe har han liggende på tørke hjemme og resten er levert på Felleskjøpet som fôrhvete.

– Siste rest tresket vi tredje oktober. Da var vanninnholdet på 22 prosent, forteller Løvåsdal.

Foto: Thomas Løvåsdal

Les mer: Slik kan du redde kornet

Neste artikkel

Kjemper om pris på 250 000 kroner