Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Strikk deg gjennom norske saueraser

Strikkebok hyller saueraser med spesialoppskrifter.

Ingun Grimstad Klepp (til høyre) og Tone Skårdal Tobiasson er ute med boka «Strikk med norsk ull». Der kan du strikke deg gjennom de norske sauerasene. Foto: Tone Skårdal Tobiasson

I 2016 ble hun tildelt Forskningsrådets formidlingspris for arbeidet med norsk garn og ull. Nå er forsker Ingun Grimstad Klepp klar med en strikkebok utenom det vanlige. Sammen med Tone Skårdal Tobiasson gir hun nå ut boka «Strikk med norsk ull» for å vise hvordan man kan bruke norskprodusert garn til strikkede og heklede plagg.

– Boka er litt folkeopplysning, fordekt som ei strikkebok, forteller Ingun Grimstad Klepp.

I boka har de 30 oppskrifter med garn fra norske raser, fra lokale produsenter og små spinnerier.

– Men vi vet at det kan være litt vanskelig å få tak i noen av disse garnene. Derfor har vi anbefalt garnalternativer. Vi skjønner jo at ikke alle kan reise til den spesielle gården og å kjøpe garn, forteller Grimstad Klepp.

Les mer: Bedre betalt for kvalitetsull

Denne genseren er strikket med garn fra samme sauer som på bildet. Garnet er sortert på farge. Foto: Tone Skårdal Tobiasson.

Måtte ha en sjøvottsau

Selv om strikkebølgen for lengst har skyllet over Norge på nytt, er bevisstheten rundt norsk garn på norsk saueull fortsatt lav, mener forfatterne. I boka forsøker de å gi strikkere et nærmere innblikk i bruksområdet til det norske garnet og de norske sauene.

Annonse

– Ta for eksempel sjøvotten, som er én av de første oppskriftene vi presenterer. Én av grunnene til at man klarte å bevare villsaurasen i Norge, var fordi fiskere måtte ha gode sjøvotter. Og da måtte man ha en sjøvottsau, forteller Grimstad Klepp.

Les mer: Selbu satser på ull fra norske saueraser

Ulik sau til ulik bruk

Norske sauer har en helt spesiell sterk og spenstig ull som gir et varig og vakkert garn, mener forskeren og har en klar mening om hvilke saueraser som passer til bruk i ulike plagg.

– Hvis du er på jakt etter et kraftig og rustikk garn, med litt preg av villmark, så er helårsull fra villsau noe for deg, sier Grimstad Klepp.

– Skal du strikke noe som er litt sart og lekkert, kanskje skal du bruke det rett på huden, da er lammeull fra crossbred eller grå trøndersau noe for deg, forteller hun videre.

Selv har Grimstad Klepp en personlig favoritt i garn fra spælsauen. Dette brukes vanligvis i vevsgarn og er god på både farge, glans og spenst.

Les mer: Gode penger i alpakka-ull

Neste artikkel

GDPR innføres i Norge 20. juli