Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

«Ylva» tok silotaket til John Erik

… og bonden sitter værfast på ei veikro i Trøndelag.

Silotaket på gården til John Erik S. Johansen er vrengt av og ligger over selve fjøset. Foto: privat

Uværet«Ylva» herjer i hele Nord-Norge. Meteorologisk institutt har meldt sørøstlig full storm på utsatte steder i Nordland med lokalt kraftige vindkast på 40–50 meter i sekundet. Dette har melkebonde, John Erik S. Johansen på Løkta i Dønna kommune i Nordland fått erfare. Det vil si, dette har silobygningen til John Erik S. Johansen fått erfare.

Torsdag morgen tok uværet «Ylva» tak i silotaket og vrengte det av bygningen og over på fjøstaket. Der ligger det for øyeblikket stabilt mens vinden fortsatt raser i området.

- Det er ikke mulig å starte oppryddinga på grunn av det dårlige været. Det er livsfarlig å ferdes utendørs, sier Johansen.

Det er livsfarlig å ferdes utendørs, forteller Johansen. Foto: privat.

Trafikkaos nordover E6

Johansen, som både er ordfører i kommunen og styremedlem iNorges Bondelag var ikke hjemme da stormen tok tak i driftsbygningen. Han var på bondelagsmøte på Gardermoen og var én av mange som har hatt store problemer med å komme seg hjem. Etter store forsinkelser på Gardermoen landet han på Værnes klokka halv tre natt til torsdag.

- Men herfra går det ingen transport. Verken tog eller fly. Da jeg hørte hva som skjedde med fjøset leide jeg en bil for å komme meg hjem, forteller Johansen.

Men han skulle ikke komme langt. Ifølge Johansen er E6 stengt på flere steder og han har ikke kommet seg lengre enn til Namsskogan i Nord- Trøndelag.

- Det er trafikkaos. Trailere har kjørt seg fastog det ligger trær over veien, forteller han.

Annonse
John Erik S. Johansen sitter selv værfast på ei veikro i Trøndelag og venter på å komme seg nordover. Arkivfoto: Bondebladet

Får ikke fôret dyra

Hjemme på gården er det Johansens samboer, far og en ansatt som holder fortet. Også naboer har meldt ifra at de kan komme og hjelpe hvis det er behov.

- Heldigvis er strømmen berget slik at de fikk melket alle kyrne. Men dyra har ikke fått fôr. Det er ikke tilrådelig å oppholde seg ute i forrommet. Der mangler det både tak og vegger, forteller Johansen til Norsk Landbruk.

Det er ingen god følelse å sitte værfast omtrent 200 kilometer unna gården, når været slår seg vrangt innrømmer Johansen.

- Vi har opplevd mye uvær her ute på Løkta, det ligger veldig vindutsatt til, men ikke engang ekstremværet «Narve» i 2006 kan måle seg med dette, sier han.

- Det er typisk at dette skjer når man er bortreist, sier Johansen.

Store ødeleggelser på gården. Foto: privat.
Forrommet har fått store skader i ekstremværet «Ylva». Foto:privat

Neste artikkel

Landbruksprat rett på øret