Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Genmodifisert potet godkjent i USA

Tørråteresistent potet halverer sprøytebehovet

I fjorårets feltforsøk vises hva som skjer når vanlig potet dyrkes side om side med tørråteresistent potet. Foto: J.R Simplot

–Denne poteten er til dags dato det største framskrittet for å bekjempe tørråte-soppen, sier professor og direktør for avl og genetikkprogrammet ved Michigan State University David Douches i en pressemelding.

Etter flere år med feltforsøk så er nå J.R Simplot sin genmodifiserte potet klar for salg og konsum i USA. I fjor fikk de godkjenning fra det amerikanske landbruksdepartementet, og nå denne uka gikk potetsortene igjennom både U.S. Food and Drug Administration, en føderal etat med ansvar for å regulere og overvåke blant annet mat og legemidler, og av Environmental Protection Agency (EPA) en føderal etat med ansvar for miljøvern.

De tre potetsortene heter Russet Burbank, Ranger Russet og Atlantic og er genmodifisert med et gen fra en vill søramerikansk potetsort til å være resistent i mot tørråte. I tillegg får potetene mindre brunflekker ved håndtering, de ikke blir brune etter at de er kutta opp, de utvikler mindre av det antatt kreftfremkallende stoffet akrylamid under frityrkokong og potetene kan lagres lenger i temperaturer ned mot tre grader.

I fjor besøkte Norsk Landbruk Wysocki Produce Farm i Wisconsin, som produserer halvannen prosent av all ferskpotet i USA. De hadde da avsatt egne felter til å teste ut Simplot sin nye potetsort, og totalt ble det i fjor dyrket 24 000 dekar med denne nye potetsorten og basert på erfaringene fra felt så antar de at soppsprøytingen kan halveres.

–Vi er fornøyde med å kunne tilby poteter som løser noen av de største problemene i potetindustrien i dag. Både gårdbrukere og forbrukere har fortalt oss at de ønsker at både bruken av sprøytemiddel og mengden potet som må kastes bør reduseres. Og denne poteten gjør nettopp det, sier Visepresident i J.R Simplots Haven Baker.

Annonse

Videre er nå Simplot i gang med et forskningsprosjekt sammen med britiske forskere for å lage en potet som er resistent i mot potet-nematoder og de har allerede nye feltforsøk i USA med det de kaller generasjon 3 av denne genmodifiserte poteten.

LES OGSÅ: Åpen for å dyrke GMO-potet

LES OGSÅ: Ideologisk tysk motstand mot glyfosat

Neste artikkel

Dette tenkte Nordlands største potetprodusent da familiens livsverk lå på Finn.no