Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette tenkte Nordlands største potetprodusent da familiens livsverk lå på Finn.no

– Alle gårder fortjener bønder med krefter, visjoner og investeringslyst. Nå er tiden inne for å overlate vårt livsverk til yngre krefter, sier potetprodusent Thor Holand i Steigen.

Både familien selv (og resten av bygda) håper en familie med mange barn og store visjoner tar over etter Thor og Tove Holand. Foto: Finn.no

For 32 år siden kjøpte Thor og Tove Holand gård på Steigen på det åpne markedet.

Forrige uke ble gården, med 320 dekar potetproduksjon, 140 dekar kornproduksjon, noe grasproduksjon og potetlager fra 2010, lagt ut for salg på Finn.no for 14 millioner kroner.

– Det føles rart å se denne annonsen. Gården har vært så mye av livet vårt. Her har ungene vokst opp. Her har vi slitt og lekt. Her har vi smilt og grått. Her har vi lagd mat til mange, både mennesker og dyr. Vi kjente ingen i Steigen da vi kom en vinterdag og etter fem minutters briefing i fjøset, sa den avtroppende bonden takk for seg og dro sin vei. Der stod vi med 18 kyr, tjue ungdyr, to små unger og to traktorer som ikke starta. Det var litt av en pangstart, forteller Holand.

Norsk Landbruk besøkte familien Holand i Steigen under potetopptakinga for noe år siden. Her kan du se video fra besøket. Artikkelen fortsettter under videoen.

Gikk sin egen vei

Holand er selv oppvokst på gård i Lofoten, men storebroren overtok hjemgården. Da Thor fikk tak i gård på det åpne markedet, var det ikke til applaus fra faren.

– Faren min hadde alltid hatt lyst til å studere, men kunne bare velge mellom å bli fisker eller bonde. Han syntes jeg burde benytte meg av muligheten til å studere. For meg ville det vært mye enklere å studere enn å kjøpe en gård på det åpne markedet, men jeg ønsket å bli bonde, forteller Thor.

Ville ikke presse barna

Fordi han selv ikke valgte det faren synes han burde velge, har han alltid vært opptatt av at hans tre egne barn ikke skal føle noe press om å overta gården.

– Ungene våre har tusen muligheter og har valgt noe annet enn denne ene. Det er vi verken glade for eller lei oss for. De elsker Steigen og har gladelig bidratt i potethøstinga, men det er noe annet å komme hjem på ferie og å bo her. Selv om hvertfall sønnen vår vurderte seriøst om han skulle flytte hjem, tror jeg alle barna er for urbane av natur til å bo her. Med godt betalte jobber i byen og alt sitt nettverk der, bestemte de seg for at det riktigste ville være å si fra seg odelen og la andre få denne muligheten, sier Nordlands største potetbonde.

Annonse

Klar for nomadetilværelse

Han mener at gården fortjener at yngre krefter overtar nå.

– Vi er 63 år og føler at tiden er inne for neste fase i livet. Gården trenger unge folk med krefter, lengre perspektiv, visjoner og investeringslyst, sier gårdbrukeren.

Akkurat hvor postkassa skal henges opp, vet ikke Thor og Tove Holand enda, men de regner med det blir mye reising mellom Lofoten, Helgeland, Steigen og Oslo.

Utkonkurrerte Giske

Gårdssalget har fått stor oppmerksomhet i lokalmiljøet og både gårdbrukerne selv og bygda er spente på hvem som skal flytte inn.

– At vi skal selge har virkelig vært den store snakkisen her på bygda i det siste. Giske-saken har kommet helt i skyggen her i Steigen, spøker Holand.

Han håper noen unge bønder med mange barn og store visjoner vil kjøpe gården, men innser at egenkapitalkravet kan bli krevende for mange.

– Jeg tror ikke det skal være vanskelig å få drifta til å gå rundt, men det kreves jo en god del egenkapital for å få så høyt lån i banken. Flere interessenter har tatt kontakt, så vi får håpe den rette kjøperen dukker opp, avslutter Holand, på flytoget fra Gardermoen, på vei til besøk hos sine urbane avkom i hovedstaden.

Neste artikkel

Leif Johann fikk rojalt besøk i potetåkeren