Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Thermoseed til bønder i Midt-Norge

Felleskjøpet investerer i Thermoseed-anlegg i Steinkjer.

Foto: Camilla Mellemstrand

Felleskjøpet var tidlig ute med å ta i bruk Thermoseed-behandling av såkorn, da ett av de første anleggene i verden i sitt slag, ble åpnet på Holstad i 2011. Nå investeres det i et nytt anlegg i Midt-Norge. Anlegget vil stå klart i månedsskiftet oktober/november i 2017.

– Etter at vi fikk i gang Thermoseed-produksjonen på Holstad, har det vært et veldig trykk fra Midt-Norge om å få tilgang til såkornet som renner bedre i såmaskina. Fra før av har bønder i Midt-Norge selv måttet betale fraktkostnader for å få Thermoseed-behandlet såkorn fra Holstad, men nå slipper de denne kostnaden, sier Arnfinn Sjøseth, industrisjef korn og plantekultur hos Felleskjøpet.

Thermoseed-anlegget på brygga i Steinkjer foto: Felleskjøpet

LES OGSÅ: Felleskjøpet tar i bruk banebrytende miljøteknologi på såkorn

Annonse

Steinkjer-anlegget skal benytte samme teknologi som på Holstad. Anlegget, som er det eneste mobile anlegget i verden, skal monteres i Steinkjer Kornsilo, som Felleskjøpet samarbeider med om såkornproduksjon.

– Opprinnelig var anlegget et testanlegg som skulle flyttes rundt i verden, for å gjøre tester på andre vekster enn korn. Det ble imidlertid raskt oppdaget at anlegget var for stort å flytte rundt, noe som gjorde at Felleskjøpet fikk muligheten til å kjøpe anlegget.

Frøene som skal Thermoseed-behandles på Steinkjer, skal være produsert i Trøndelag. Eksisterende såkornprodusenter vil bli spurt om de ønsker å produsere såkorn til denne linja. Produsenter som skal levere korn til Thermoseed-behandling, må levere tørrere korn enn før, fordi prosessen krever dette.

LES OGSÅ: Vi kan skaffe såkorn til alle

Neste artikkel

Håndholdt apparat måler kornkvalitet