Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Se de første stripesådde åkrene

Vi har markvandret med professor Trond Børresen.

En enklere og raskere våronn var motivet for den ene, å få dreneringseffekt og bedre rotutvikling er motivet for den andre. Bli med til landets første bønder som har tatt i bruk det relativt ukjente konseptet stripesåing.

– Ser lovende ut

Våronnmåneden mai var både kald og våt i Indre Østfold. Ragnhild Duserud hadde likevel rukket å få såkornet i bakken allerede i april, og da vi besøkte kornprodusenten sammen med professor Trond Børresen i midten av juni, stod vårhveten frisk og frodig.

– Det er en veldig fin jordstruktur, nesten så ideelt i forhold til det vi ønsker oss. Med relativt mye små aggregater og lite klump. Og ser ut for meg til at det også er gode vilkår for røttene til å vokse, så jeg synes dette faktisk ser ganske lovende ut, uttaler Børresen i videoen du kan se øverst i saken.

Stripesåing

Direkte oversatt vil Strip Tillage bli stripebearbeiding på norsk. Begrepet knytter seg til gjødselplasseringsteknikken, og i mangelen av et godt etablert norsk begrep velger vi å benytte stripesåing som begrep for denne etableringsteknikken.

Ragnhild Duserud og Trond Børresen.

God rotutvikling

I nabokommunen til Duserud finner vi nok en stripesådd åker. Tore-Martin Kjølberg sådde nemlig i våronna med landets første Väderstad Spirit med StripDrill forarbeidsredskap. Som på Mzuri-maskina plasseres gjødsla her med dyptgående pinner.

– Det vil da si at man bearbeider jorda i noen smale striper mellom annenhver sårad, og legger gjødsla djupere enn det man vanligvis gjør, forklarer Kjølberg.

Annonse

Tore-Martin Kjølberg og Trond Børresen.

Tanken med dette er i følge Kjølberg å stimulere til et bedre rotsystem som kan takle både for mye og for lite regn bedre, enn et vanlig system. Etter mye regn i våres kan

– Du har plassert gjødsla djupt, og jeg kan ikke påstå at det er grunnen til at du har god rotutvikling. Men det er ingen tvil om at det er god rotutvikling under dette bygget her, kommenterer Børresen.

NB: Vi beklager den dårlige lydkvaliteten i deler av videoen. Støyen skyldes et av de mange regnskyllene som har preget årets vekstsesong.

Les også: Stripesåing – aktuelt for Norge?

Les også: Enklere og raskere våronn med stripesåmaskin

Les også: Større fokus på agronomi med Mzuri stripesåmaskin

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin