Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fuktighetsmåler for firkantpresser

Måler vannprosenten uten å være i kontakt med ballen

Når natteduggen kommer snikende etter en lang dag med pressing kan det være vanskelig å vite når graset eller halmen er for fuktig for å oppnå ønsket kvalitet. Det danske firma DSE Test Solutions har utviklet en sensor som måler vannprosenten i ballen, slik at du får en alarm i hytta når graset eller halmen er for rå.

Mikrobølger og fuktighet

Vanninnholdet registreres uten at sensorene trenger å være i direkte kontakt med ballen. Fuktighetsmåleren består av en sender og en mottaker, som blir montert på presskanalen bak på firkantpressa. Sensoren sender et mikrobølgesignal gjennom ballen. Hvis mikrobølgene treffer vannmolekyler på vei gjennom ballen, blir signalet svakere. Mottakeren på den andre siden av ballen fanger opp at mikrobølgene er svakere, slik at signalet kan omregnes til fuktighetsprosent i terminalen i hytta.

Sensorene montert på presskanalen sender mikrobølgesignaler gjennom ballen Foto: Produsenten

Oversikt i hytta

I terminalen får du informasjon om fuktigheten i den siste ballen, gjennomsnittsfuktigheten på skiftet eller hos kunden du presser for. Fuktighetsdataen kan ut eksporteres fra terminalen å brukes som dokumentasjon, om ballene skal selges. Sensorene takler fuktighetsverdier opp til 40 prosent.

Norsk forhandler

Annonse

Fuktighetsmåleren produseres av det Danske firmaet DSE Test Solutions, som også produserer fuktighetsmålere til andre formål. I Norge forhandles systemet av Melby Maskinstasjon i Rakkestad, og Østergaards Landbruksteknikk.

Les også: Veier rundballer i frontlasteren

Les også: Måler både proteininnhold og fuktighet

Neste artikkel

Jærbønder utfordrer Lelys serviceapparat