Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Full kontroll på fôrmiksen med ny dansk app

CowConnect vil erobre Norge.

Bjarke Eg Sørensen vil gjerne til Norge med fôringsappen til CowConnect. Foto: Dag Idar Jøsang

I det du setter deg inn i traktoren for blande en ny fôrmiks har fôringsrådgiveren akkurat endret resepten. Med den danske appen CowConnect har du den nye resepten med deg på telefonen.

– Det finnes mange digitale løsninger fra før, men det er gjerne løsninger der du får fôrresepten på e-post og så må du skrive den ut på papir, eller ta den med på en minnepinne. Det vi har gjort er å lage en app til telefon eller nettbrett som du har med deg i lommen eller i traktoren, forteller Bjarke Eg Sørensen i CowConnect.

En av fordelene med appen er at den er synkronisert, slik at flere kan være inne på den samme brukeren samtidig. Det betyr både at flere kan fylle fôrmikseren samtidig, eller at du kan følge med på at andre blander fôr når det skjer.

– I Danmark har vi et dyreregistreringsprogram som heter DMS, som alle fôringsrådgivere bruker til å legge inn fôrplan. Et slikt program har dere ikke i Norge, men vi samarbeider for eksempel med hollanske FeedExpert, som flere norske bønder bruker, forteller Eg Sørensen.

For å gjøre det så enkelt som mulig å fôre vises det på skjermen hvor mye mer du skal fylle på av de enkelte fôrmidlene. Blir det for mye av et fôrmiddel lyser tallene i rødt og forteller deg hvor mange prosent du har fylt for mye av det konkrete fôrslaget.

– Det er noe med psykologien vår når vi får rødt lys. Det er lettere å unngå å ha oppi for mye når man får røde tall, hevder Bjarke Eg Sørensen.

CowConnect kan brukes på alle typer fôrmiksere. Foto: Dag Idar Jøsang
Annonse

I app-en har du full oversikt over de ulike fôrmidlene og mengdene som skal i blandingen. Dersom fôrbrettet er tomt, og du vil fôre litt ekstra, eller du avsiner et par kyr og vil redusere fôrmengden, regner den automatisk ut nytt blandingsforhold.

– Dersom du kjører på trådløst nett på gården, og kommer utenfor nettets rekkevidde mens fôrmikseren står og blander, kobler den over på 4G-nettet, slik at du alltid har kontroll.

Hvis man har flere grupper med dyr som skal ha fôr fra den samme blandingen kan det også legges inn i app-en. Da stenges fôrluka når man har fôret ut rasjonen på for eksempel 2 350 kilo til en gruppe, slik at man kan kjøre videre til neste gruppe og starte opp igjen.

Alle opplysningene blir lagret i en sky, og i Danmark blir de også registrert i DMS, slik at man kan gjøre endagsfôrkontroller og sjekkes opp mot melkeleveranse.

Det danske firmaet står nå på trappene til å etablere seg både i Norge og Sverige, og leverte det første systemet til en svensk bonde i januar. CowConnect tar sikte på å finne norske forhandlere som både kan selge og utføre service.

– Vi er alltid på oppstartsbesøk hos bonden når for å kjøre i gang systemet. Vi kan koble oss på brukeren og drive brukerstøtte fra Danmark, men vil også ha forhandlere som kan reise ut til kunden dersom noe er galt. Systemet er så enkelt at det bare er å bytte en boks og koble opp en ny dersom noe går galt. Det vil vi ha forhandlere i Norge som kan gjøre. I Sverige skal kunden vår hjelpe til med å oversette hele menyen til svensk, og vi ønsker hjelp til å oversette den til norsk også, sier Bjarke Eg Sørensen.

Neste artikkel

Geno skal undersøke all importert storfesæd for Mykoplasma bovis