Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordsalg av Claas-treskere i Vestfold

Bergan Maskinsalg leverer 14 treskere til årets sesong.

13 av 14 solgte treskere til årets sesong stod tidligere i sommer pent stilt opp hos Bergan Maskinsalg i Vestfold. Claas-forhandleren har også levert et eksemplar av den nye lessevognserien Cargos (til venstre i bildet). Foto: Bergan Maskinsalg

Skurtreskere for godt over 20 millioner kroner var tidligere i sommer linet opp hos Bergan Maskinsalg på Sem i Vestfold. Hadde det ikke vært for at den største og dyreste treskeren ikke ennå hadde ankommet kunne forhandleren stilt opp samtlige 14 solgte treskere.

– Vi har solgt 5 Lexion, 2 Tucano og 7 Avero, forteller en smørblid Fredrik Bergan, som driver Bergan Maskinsalg sammen med sin far Aage.

IKKE SOLGT FLERE SIDEN 80-TALLET

Det rekordstore salget kommer etter to sesonger med gode avlinger, men det er også en rekke andre faktorer Bergan mener har påvirket.

– Det er sammensatt og litt tilfeldig. En del lå i løypa for å bytte, så kommer et godt år og da bestemmer man seg. Vi hadde kun et par handler i boks før 12. oktober, og merket at det ble stille en stund. Men etter at vi gikk ut og proklamerte vår vei videre, og Claas også tydeliggjorde at de skal fortsette å satse for fullt, da var det ikke noe å lure på lenger, resonnerer maskinselgeren.

Normalt selger de 5-7 treskere per sesong, og i ordrebøkene må de gå helt tilbake til 1986 for å finne et år der de solgte flere enn 14 treskere. Foruten at den ene Avero-en skal til Telemark er de øvrige solgt til kunder i Vestfold.

Hvordan treskeråret 2015/16 ender vet vi ikke ennå, men Bergan Maskinsalg har sikret seg en betydelig markedsandel med sine 14 treskere.

FLERTALLET VELGER KLAPPBORD

Noe som kjennetegner Claas-forhandleren gjennom flere tiår, og som er felles for 10 av de 14 treskerne, er at de leveres med såkalt klappbord. Et skjærebord som klappes sammen under transport, og som dermed ikke trenger å kobles av.

– Vi har lang og god erfaring med klappbord og solgte allerede de første i 1999. Claas er alene om å levere dette fra fabrikk, og vi registrerer at konkurrenter bruker som argument mot oss at det er plunder med slike bord. Den tiden er for lengst forbi, det har tross alt skjedd en del siden 99, framhever Bergan, som mener hovedårsaken til å velge klappbord er fleksibiliteten.

– Det er enklere og raskere flytting mellom felt, du har ingen tråkking i stående åker ved kobling og en har enklere lagring, mener selgeren, som legger til at flere kunder har valgt klappbord for tredje gang.

LES OGSÅ 16 sjekkpunkter for skurtreskeren

FLEKSIBILITET FORAN SKJÆREBORDSBREDDE

Annonse

Klappbordet kan imidlertid kun leveres i 15 og 18 fots arbeidsbredde, og dette er også årsak til at enkelte av kundene har endt opp med fast bord på de største Lexion-modellene.

– De som har kjørt klappbord kjøper det som oftest igjen, fram til de ønsker skjærebredde over 18 fot. Noen ønsker seg nok 20-22 fot bord på tresker’n sin, men flere velger fortsatt 18 klapp grunnet fleksibiliteten, forteller Bergan.

Fire av de fem Lexion-treskerne er av modellen 630, mens den siste er toppmodellen 660.

– 660 er den største ristermodellen, med seks ristere. Den selger vi ikke hvert år kan du si.

Til denne treskeren har kunden bestilt et 25 fot bredt skjærebord, for øvrig samme bredde som satt på Lexion 460’n som ble bytta inn. Den 16 år gamle treskeren er lite etterspurt i det norske markedet, så i går ble treskeren lastet opp for å sendes til Ukraina, der kjøperne av seksristers treskere står i kø.

Et stykk velbrukt Lexion 460-tresker, skjærebordsvogn og dekk lastet opp på én semitrailer. Neste stopp Ukraina.

BREDE SKJÆREBORD OGSÅ I NORGE

25 fot tilsvarer 7,7 meter, og foruten et fåtall 30 fot brede skjærebord er det de blant de største skjærebordene i landet. Fredrik Bergan mener imidlertid man ikke skal være for redd for å kjøpe bredt skjærebord til treskeren.

– Har du for lite bord får du gjerne for liten motor også. Da må du bruke mye krefter for å mate jevnt, ettersom du må opp i høye hastigheter. Brede bord har bare fordeler, på alle mulig måter. Du skal drive smått, kronglete og kupert om du ikke skal komme fram med et 20 fots bord. Da kommer du ikke fram med harva heller, uttaler vestfoldingen.

LES OGSÅ: Bergan Maskinsalg velger Claas

Neste artikkel

Jærbønder utfordrer Lelys serviceapparat