Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Afrikansk svinepest brer seg i Tyskland

Svinepesten rammer flere villsvin enn utbruddet i Belgia i 2018.

ASF: Afrikansk svinepest brer seg raskt i Tyskland. Erik Mandre / Mostphotos
ASF: Afrikansk svinepest brer seg raskt i Tyskland. Erik Mandre / Mostphotos

Trusselen fra afrikansk svinepest (ASF) fortsetter å spre seg i Tyskland. Den 22. november viste en rapport fra EU-kommisjonen at virussykdommen hadde infisert flere villsvin enn den gjorde på like lang tid etter det første utbruddet i Belgia i 2018. I Tyskland var tallet 176, mens det tilsvarende tallet i Belgia var 161. Det skriver Landbrugsavisen i Danmark.

I fjor fant belgiske myndigheter i alt 482 villsvin med ASF, mens det i år bare har blitt gjort tre funn, og disse var døde flere måneder før funnene.

I Tyskland har myndighetene satt opp et 125 kilometer langt gjerde i området der smitten ble gjort første gang, i håp om å hindre smitten i å bre seg. Tanken er å lage en innhegning for så å skyte alle villsvinene i innhegningen.

Annonse

ASF er en svært smittsom og alvorlig virussykdom som rammer svin, som i følge Veterinærinstituttet aldri er registrert i Norden. I løpet av de 13 siste årene har den imidlertid spredd seg raskt i flere europeiske land. Både tamsvin og europeisk villsvin er mottakelige og dødeligheten er svært høy.

Smitten kan overføres på flere måter. Den kan enten overføres ved direkte kontakt mellom tam- eller villsvin, eller indirekte gjennom inntak av forurenset materiale, som for eksempel matrester, fôr eller søppel. Smitten kan også overføres ved kontakt med forurensede overflater. Viruset er svært motstandsdyktig og kan leve lenge utenfor vertsdyret.

ASF kan ikke behandles, det finnes ingen vaksine og det er ikke mulig å skille mellom afrikansk og klassisk svinepest på grunnlag av kliniske funn.

Neste artikkel

Dyrebilsjåfør med ambisjoner