Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Så mye plast bør du bruke på halmen

Entreprenørene gir deg sine beste tips.

Mange kornprodusenter som vanligvis ikke benytter halmen, har i år tatt vare på halmen for å hjelpe husdyrbønder i fôringskrisa. Foto: Camilla Mellemstrand
Mange kornprodusenter som vanligvis ikke benytter halmen, har i år tatt vare på halmen for å hjelpe husdyrbønder i fôringskrisa. Foto: Camilla Mellemstrand

Mange lurer på om halmen skal ha fire, seks, åtte eller enda flere lag med plast, og siden entreprenørene som driver med halmpressing har bedre ting å gjøre enn å svare på telefoner i disse dager, har Jogeir Agjeld i Norsk Landbruksrådgiving tatt jobben med å spørre ekspertene om alt du lurer på. Artikkelen ble først publisert på Norsk Landbruksrådgivings egne nettsider.

Traktorbehandling: Naken ball

Ved ammoniakkbehandling er det to metoder som gjelder: Det ene er traktorbehandling og påfølgende pølsepakking. Der skal ikke halmen pakkes før den behandles. Derimot kommer en entreprenør ut på åkeren, med traktor som tilsetter ammoniakk i løftespydet på frontlasteren, samtidig som rundballen legges på en pølsepakker.

Fram til entreprenøren kommer, skal ballen bare ligge noenlunde tørt, og i et høvelig mønster ved pakkeplassen. Her er det viktig å ha avtalene i orden før halmberginga, slik at alt er timet og tilrettelagt.

Spydbehandling: Fire til åtte lag

En noe mer fleksibel metode er spydbehandling. Da presser og pakker du halmen, og oppbevarer den så lenge som du vil. En eller annen gang i løpet av lagringa, og seinest fire uker før fôring, kommer en entreprenør som stikker et spyd med ammoniakk inn i hver enkelt ball. Her er gassen med i tanken på en lastebil, så halmen må lagres tilstrekkelig nært høvelig veg. Husk at Vegvesenet ikke liker rundballer nær sine veger.

Husk også at hver eneste ball må være tilgjengelig, så det er lurt å legge fra seg ballene på en gjennomtenkt måte.

Agjeld i Norsk Landbruksrådgiving har snakket med flere av entreprenørene om hvor mye plast de tilrår. Anbefalingene spriker noe, men er ganske enige i følgende oppsummering:

Fire lag er et minimum. Det kan funke dersom du pakker på lagringsplassen, altså slik at ballen helst ikke handteres fra pakking til den skal brukes. Vær klar over at plasten oftest ikke blir skikkelig tett igjen etter gassinga, så ballene bør beskyttes om du har mye nedbør.

Annonse

Seks lag er de fleste tilfeller. Tåler mild handtering, og holder seg rimelig tett. Altså holder den greit på gassen, og det er moderat risiko for vanninntrenging etter gassinga.

Åtte lag kan være greit dersom ballen skal handteres mye, eller for eksempel flyttes med tømmerkran eller noe annet som kan være litt hardhendt, kan det være ei grei forsikring å legge på totalt åtte lag.

Ser voldsomt ut

Når ballene gasses, kan det se litt voldsomt ut. Det er fordi en kilo gass blir til 700 liter når den slippes løs. Altså vil ballene blåse seg opp, og overskuddsgass lekker ut som små lokale tåkedotter. De som driver med dette vet hva de gjør, og er sertifiserte til å gjøre akkurat dette, så bare slapp helt av. Det er en grunn til at ikke hvermannsen får drive med ammoniakkbehandling, men fagfolk kan du stole på.

Kan behandles når som helst

En fin ting med ammoniakkbehandlinga, og reint praktisk særlig spydbehandlinga, er at den kan gjøres når som helst. Det har ingen hast å få behandlet halmen umiddelbart etter pressing, bare du klarer å holde den lagringstørr. Når halmen gasses, trekker gassen ut i alle krinkelkroker, og starter jobben med å gjøre halmen bedre nedbrytbar til fôr. Etter fire uker ved normale høst-temperaturer er prosessen fullført. Men det er ingenting i vegen for å gasse halmbuntene i desember eller februar. Derfor trenger du ikke stresse om ikke entreprenøren med gasstanken kommer sånn helt med en gang.

‒ Det er fint om vi blir varslet i god tid, så vi kan legge opp ei rasjonell kjørerute. Det vil alle vinne på, er omkvedet.

Bestill ammoniakkbehandling i god tid

Status pr. nå er at det i enkelte områder er full fart på gassinga, mens andre ikke er skikkelig i gang ennå. Enkelte har rikelig å gjøre og svært mange forespørsler, mens andre fremdeles har relativt sett rolige dager. Uansett, rådet er å legge inn bestilling i god tid, og deretter gi dem arbeidsro. Alle rådgiveren i Norsk Landbruksrådgiving har snakket med har rimelig grei kontroll, og tilgangen på gass er ikke noe problem. Husk også at Felleskjøpet ikke lenger driver med ammoniakkbehandling.

Neste artikkel

Gjenskaper tørkesommeren