Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Arvid Mæland saler om

Arvid Mæland har slått seg til på ny gård i Lauperak i Bjerkreim. Eiendommen er på 12.000 daa og ligger i et dalføre uten mobildekning og postgang, og der sola ikke kommer inn tre måneder om vinteren.

- Naboen min var med i programmet “Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”, forteller Arvid.

Etter tre år i Rollag i Numedal flytter den fargerike jærbuen vestover.

- På Jæren æ ar nå vorte så trongt at du inkje kan stå ude å pissa på noge hydna uden at naboen ser dæg.

- Betyr flyttingen også at du skiller deg fra Inger Marie Haaland?

- Nei, tja - ja. Vi trenger bare å ha noen fjell imellom oss. Inger Marie og jeg er litt for travle for hverandre. Hun driver med hundekjøring, barneleire, Åpen gård og selger 150 valper i året. Når jeg har ADHD, panikkangst og glutenallergi og ikke tar noen medisiner for dette, blir dette litt for mye i kombinasjon med en så travel kone, sier Arvid. Han forteller at han tidligere har flyttet fra to koner.

- Hver kone har pakket tingene mine i en koffert, og disse koffertene har jeg flyttet rundt på uten å åpne. Nå har jeg endelig fått pakket ut av de tre koffertene, og det var interessant.

Arvid Mæland har forpaktet, eid og solgt flere gårder enn de fleste. Bare i USA har han eid fire rancher. I Norge er den mest kjente gården han har eid den tidligere husmor- og landbruksskolen Klones i Vågå i Gudbrandsdalen.

- Jeg la inn et bud på Klones på løye, forteller Arvid i dag. Etter tre år og flere krangler med kommunen solgte han Klones.

Lauperak har et sauefjøs med plass til 150 vinterfora sauer og et tallefjøs til ammekyr.

- Jeg skal ha sau, ku og gris, og så skal jeg bygge om det ene redskapshuset slik at jeg kan ta imot folk. Jeg skal fortsatt arrangere reiser, og jeg skal begynne å jobbe som selger for min gode venn Bjørn Rygg i BRI AGRI, med hovedfokus på markedsutvikling. Vi skal opp og konkurrere med Fjøssystemer og Felleskjøpet. Jeg har ikke tro på at fremtiden er fabrikkproduksjon i lille Norge, men fjøs der det er god dyrevelferd og dyra kan gå inn og ut. Dette er forbrukerne villige til å betale for.

Med på flyttelasset til Bjerkreim tar Arvid med seg hester, kyr og høns. Mattilsynet satte ned foten for at han kunne ta med seg sauene, så de sendes til slakt.

- Mitt råd til alle unge bønder som treffer en potensiell kone er; spør først om hun liker ku, gris og sau! Jeg oppdaget dessverre at Inger Marie ikke likte ku, gris og sau like godt som meg. Hun liker best hund.

Det er fare for at enkelte i Bjerkreim kan sette kaffen i halsen når Arvid Mæland kommer til bygds.

Annonse

- Bjerkreim er en veldig traust bygd. Jeg vil gjerne skape litt mer liv der.

- Hvordan tenker du å gjøre det?

- I fjor sommer var jeg i Alpene i Sveits. Da så jeg filmen The Sound of Music. Landskapet i filmen er akkurat som oppe i Bjerkreimsalpene. Neste år kunne jeg tenke meg å sette opp musikalen Sound of Music på Lauperak.

- Hva skal til for at Arvid Mæland blir gammel på Lauperak?

- Akkurat nå ser jeg for meg at jeg kan bli gammel på Lauperak, men jeg kan aldri leve den samme dagen i morgen som jeg gjorde i går, sier Arvid.

I sauefjøset i Rollag
I sauefjøset i Rollag

3 kjappe

1. Hva er favorittappen din?

- Det er Norsk Landbruk, Bondebladet, Nationen, VG og Trav- og Galopp-Nytt. De går jeg inn på hver morgen.

2. Hva er den beste landbruksoppfinnelsen?

- Det er såmaskinen.

3. Hva liker du best å lese om i fagblad som Norsk Landbruk?

- Jeg liker aller best å lese artiklene der dere besøker bønder hjemme.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Profilen: Landbruksmegleren