Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Avlyser saueklippe-NM

Korona-pandemien setter stopper for NM i saueklipping og ullhåndtering

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Norgesmesterskapet i saueklipping og ullhåndtering skulle arrangeres i forbindelse med landbruksmessa Agrisjå på Stjørdal, i slutten av august.

Tidligere ble det kjent at Agrisjå må avlyses på grunn korona-pandemien. Nå skriver også Norsk Sau og Geit, som står for arrangementet, at også mesterskapet må avlyses.

Har forsøkt alternativ løsning

– Situasjonen rundt korona er såpass usikker at vi velger å ikke arrangere NM i år, sier Helge Olaf Aas, leder av Ull- og klipperådet i Norsk Sau og Geit.

Til Norsk Landbruk forteller Aas at de har forsøkt å finne en alternativ løsning, og har spurt et fylkeslag om å arrangere.

Annonse

– Men siden det er knyttet mye kostnader og dugnadsarbeid til å arrangere, var det ikke aktuelt. Spesielt siden vi ikke vet hvordan reglene for å samle folk til store arrangementer blir etter den 1. september, sier Aas.

Det er også forhold ved gjennomføring av konkurransen, som gjøre det utfordrende å følge retningslinjene fra Folkehelseinstituttet.

– Det er ikke sikkert at vi ville klart å følge én-metersreglene mellom utøver og dommer, sier Aas.

Slik blir VM-kvalifiseringa

At klippe-NM avlyses vil få følger for uttaket til klippe-VM i Skottland i 2022. Klippe-VM arrangeres hvert tredje år. Og fra Norges sendes to deltakere til klipping og to deltakere til ullhåndtering.

– Vanligvis sender vi vinneren av NM-klassen, fra de to årene før verdensmesterskapet. Det betyr at vi egentlig skulle sende årets vinner, og vinneren for 2021, forklarer Aas.

Ettersom NM i 2020 nå er avlyst, vil det norske landslaget bestå av første og andreplass fra NM-klassene i saueklipp og ullhåndtering fra NM i 2021, opplyser Norsk Sau og Geit på sine nettsider.

Neste artikkel

Anslår at sau og storfe kan være klimanøytrale