Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Belønnes med gullaks i norsk tre

Agroteknikk flagger produksjonen av premieplaketter hjem til Dovre.

NORSK TRE: Årets plaketter for gullaks og sølvaks er laget i henholdsvis lønn og alm.
NORSK TRE: Årets plaketter for gullaks og sølvaks er laget i henholdsvis lønn og alm.

Plakettene som vinnerne av Agroteknikkprisene får, er nå produsert i Norge, av norsk tre. Hos firmaet Kvass på Dovre kombineres tradisjon og moderne teknologi.

Norsk matproduksjon går hånd i hånd med distriktsarbeidsplasser – og skogen har alltid vært en viktig del av landbruket. Derfor er det med stolthet at Agroteknikk-juryen kan fortelle om de nye plakettene, som deles ut til vinnerne i Agroteknikks nyhetskåring.

TIDLIGERE BLE PREMIEPLAKETTENE produsert i metall utenfor Norges grenser. Årets jury, sammen med utstillingskomiteen og sekretariatet, bestemte seg for å sjekke mer nærliggende alternativer.

Juryleder Jogeir Agjeld kontaktet en av landets fremste treskjærere, som tipset om Kvass AS på Dovre.

- Årets jury har lagt ekstra vekt på bærekraft i våre vurderinger. Det mener vi også må vise igjen på prisene som deles ut. Norsk kortreist trevirke krever lite ressurser for framstilling, det er 100 prosent naturlig og nedbrytbart, og der tre kan brukes ser jeg ingen grunn til å bruke noe annet. At vi kan bruke et firma som holder til «midt i Norge», lokalisert slik at de kan høre traktordur og kjenne god-lukta av levende landbruk, er et ekstra pluss. Og på toppen: Disse folka representerer mye av det samme som mange av nyhetene i kåringa: Her er tradisjon, nytenking og moderne teknologi kombinert på beste vis, forteller Jogeir.

KVASS STÅR FOR BÅDE DESIGN, materialvalg og produksjon av vinner-plakettene.

Bedriften ble etablert i 2018 av Njål Dalbakk Andreassen og Even Slette Hansen, som har utdannelse som møbelsnekker og treskjærer. De holder til på Dovre, og har med seg en ansatt og en lærling. Firmaet kombinerer håndverkstradisjoner med moderne teknologi.

KVASS: Det er Even Hansen, Miriam Morinoko og Njål Andreassen i Kvass AS på Dovre som har laget årets Agroteknikk-plaketter.
KVASS: Det er Even Hansen, Miriam Morinoko og Njål Andreassen i Kvass AS på Dovre som har laget årets Agroteknikk-plaketter.

En 3D-maskin kan bidra til avanserte utskjæringer basert på data-tegninger, men fremdeles er handhøvelen et viktig verktøy. Det meste av produksjonen er designmøbler i små serier med høye krav til kvalitet.

TREVERKET I GULLPLAKETTENE er lønn som er hogd i Oslo. Store Norske Leksikon beskriver at lønn er et av de eldste treslagene på jorda. Veden er lys med meget jevn struktur, ofte med flammestruktur, og den blir svært glatt ved bearbeiding. Du finner lønn i møbler, fiolinrygger, kjøkkenredskaper og en del redskaper.

Vinnerne av sølvakset får plaketter laget av alm hogd i Drammen. Alm er et truet treslag i Norge, så virket som brukes her er fra trær som tas ut for å sikre god skjøtsel av de gjenværende trærne. Norske almetrær kan bli inntil 400 år gamle. Veden er gjerne gråbrun, men kan ha forskjellig fargespill. Veden er sterk og seig. Alm brukes gjerne til møbler, skaft og undervannskontruksjoner.

I FØLGJE JOGEIR AGJELD KOSTER det når man skal ha norsk kvalitetshåndtverk. Likevel er de norske treplakettene meget godt konkurransedyktige med utenlandske alternativ i metall. Som så mange andre bedrifter, som har flagget hjem produksjon fra utlandet, bidrar effektive maskiner og det å jobbe smart til at det blir lønnsomt å produsere i Norge.

Neste artikkel

It's just a mess