Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondeerfaringer er veldig nyttige ute i felt

Tidligere sauebonde Harald Lognvik fra Rauland kom i slutten av januar hjem etter tre års opphold som feltarbeider for Leger Uten Grenser i Midtøsten.

Snart reiser han ut igjen på et ni måneders oppdrag. Denne gangen til Afghanistan.

Harald sier at hans erfaringer som bonde, har vært helt avgjørende for at han har lyktes i de jobbene han har hatt for Leger Uten Grenser.

– Som bonde hadde jeg en veldig variabel arbeidsdag. Jeg håndterte store maskiner, manuelt håndarbeid, byggearbeider, dyr og turister. Bønder er vant til å ta i et tak og løse problemer på egen hånd. Dette – sammen med den norske arbeidsmoralen – er utrolig nyttige egenskaper å ha, når en skal jobbe for Leger Uten Grenser.

Harald er singel, det vil si fri og frank. Det var tanten hans, Anne Lognvik, kjent fra NRK, som tipset ham om jobben.

– Det er faktisk flere ikke-medisinske ansatte i Leger Uten Grenser enn leger og sykepleiere.

Det første halvannet året Harald var ute, jobbet han i Libanon. Der var han blant annet konstruksjonsansvarlig, da de satte opp et primærhelsetjeneste-senter i Burj El-Barajneh, en gammel palestinsk flyktningleir i Beirut. Under det siste oppholdet i Irak var han først baseansvarlig i Erbil, før han ble logistikkansvarlig og til slutt konstruksjonsansvarlig for et ortopedisk sykehus i Mosul.

Navn: Harald Lognvik

YRKE: Feltarbeider

BOSTED: Rauland

DRIFTA PÅ GÅRDEN: I dag er det turisme, tidligere var det sau.

3 kjappe

1. HVA ER FAVORITTAPPEN DIN?

– Spotify

2. HVA ER DEN BESTE LANDBRUKSOPPFINNELSEN?

– Traktoren

3. HVA LIKER DU Å LESE OM I FAGBLADER SOM NORSK LANDBRUK?

– Jeg veldig glad i å lese om maskiner og redskap.

Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg ute i felt?

Annonse

– Akkurat som for en bonde er det vanskelig å beskrive en typisk dag for en feltarbeider. Som bonde vet du aldri om du neste dag får syke dyr eller maskiner du må fikse. I løpet av den tida jeg har vært i Leger Uten Grenser, har jeg dekket åtte forskjellige stillinger, ofte flere samtidig. Som feltarbeider må du være forberedt på å takle det ukjente.

Hvilke personlige egenskaper må man ha for å lykkes i denne jobben?

– Du må kunne drive alene og være selvgående. Samtidig må du kunne lede andre. Å være fleksibel er helt avgjørende. Det er også en fordel å være kreativ.

Det høres ut som du beskriver en god bonde?

– Ja, alle bønder jeg kjenner er fleksible – fordi de må være det. De fleste er også selvgående og kreative. Jeg vil absolutt anbefale andre bønder å reise ut som feltarbeider. Det er en investering i eget liv. Det er først når man har sett hvor trasige liv mange lever, at en virkelig skjønner hvor veldig godt vi har det i Norge. Dessuten vil de som reiser ut, oppdage at folk er folk, og de vil treffe utrolig mange flotte mennesker.

Harald sier det har vært fascinerende å oppleve landbruket i Libanon og Irak, der det er vekstsesong og produksjon hele året.

– Jeg er blitt mer bevisst på hvor viktig det er å ta vare på landbruket og dyreholdet. Hvis jeg overtar gården hjemme, vil jeg planlegge å starte opp igjen med dyr på gården. Man bør jobbe for å bli mest mulig selvforsynt.

Har du vært i farlige situasjoner som feltarbeider?

– Det kommer an på hvordan man definerer farlige situasjoner. Jeg har opplevd skyting og eksplosjoner, som ikke akkurat er norsk standard. Men etter tre år i Midtøsten har jeg egentlig aldri følt meg ordentlig utrygg. Leger Uten Grenser tar veldig godt vare på sine ansatte. Det er en fantastisk organisasjon på alle måter, sier Harald Lognvik.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Bondeerfaringer er veldig nyttige ute i felt