Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bønder kjøper biogassanlegg

Melkeprodusentene Martin Toreli og Pål Kristian Vedeld har bestilt biogassanlegg. - I fremtiden bør bøndene produsere mest mulig av strømmen de bruker selv, sier Bjørn Rygg, som blant annet eier BRI Landbruksbygg.

MØTTES PÅ AGROTEKNIKK: Fra venstre: Frank Wennerberg fra Combigas, Vegard Schanche og Bjørn Rygg fra BRI Landbruksbygg, Elin Aksnes og melkeprodusentene Pål Kristian Vedeld og Martin Toreli. Foto: Knut Houge
MØTTES PÅ AGROTEKNIKK: Fra venstre: Frank Wennerberg fra Combigas, Vegard Schanche og Bjørn Rygg fra BRI Landbruksbygg, Elin Aksnes og melkeprodusentene Pål Kristian Vedeld og Martin Toreli. Foto: Knut Houge

På messen Agroteknikk 2021 den siste helga i november skrev Vegard Schanche kontrakt med BRI Landbruksbygg om å levere et biogassanlegg som skal håndtere opp mot 5000 tonn husdyrgjødsel i året.

Pål Kristian driver med melk og egg i Vanylven på Sunnmøre. Han har en melkekvote på 500 tonn og har 7500 høner i hønsehuset. Kyrne, ungdyra og oksene hans produserer til sammen 4000 tonn storfemøkk i året. Hans egne høns og høns på to nabogårder produserer i tillegg drøyt 600 tonn hønsemøkk i året. Pål Kristian planlegger også å ta imot 300 tonn med fiskeslam til biogassanlegget.

- Enorm interesse

Anlegget melkeprodusentene Pål Kristian Vedeld og Martin Toreli har kjøpt heter Greenfarm, og er et gårdsanlegg som passer for gårder som kan levere fra 3000 til 12.000 tonn husdyrgjødsel i året. Anlegget leveres av BRI Landbruksbygg i samarbeid med danske Combigas. Combigas står for prosjekteringen og leverer prefabrikkerte moduler, styringssystemer og support.

- Vi har merket enorm interesse for dette biogassanlegget på standen vår. Timingen er ekstremt god, sier Vegard Schanche. Han er daglig leder i BRI Landbruksbygg. “BR” står for “Bjørn Rygg” og “I”en for “Industrier”. BR Industrier eier et dusin bedrifter som leverer utstyr og maskiner til landbruket, blant annet Akershus Traktor, Kuhn Center Norge, Reime & Co og Underhaug.

Gründer og eier Bjørn Rygg er til stede på standen når Pål Kristian Vedeld skal signere kontrakten med BRI Landbruksbygg.

Produserer 250.000 kwh

- Jeg synes dere er tøffe som satser. Biogass er også nytt for oss, sier Rygg.

- Vi har solgt biogass over hele verden i ti år. Vi har levert anlegg til Filippinene, Kina, Australia, Sør-Afrika og det meste av Europa, beroliger Frank Wennerberg fra Combigas. Han eide tidligere en svinefarm i Russland.

Beregninger gjort av Combigas viser at anlegget Pål Kristian Vedeld har kjøpt vil produsere rundt 250.000 kwh i året - etter at strømforbruket i anlegget er trukket fra - med de mengdene gjødsel Vedeld har tilgang på.

- På gården har vi et årlig strømforbruk på 150.000 kwh, forteller Vedeld.

- Det overskytende kan selges til spottpris. Da vil tre motorer gå for fullt fra klokken 7 til 9 om morgenen og fra 15 til 21 om ettermiddagen og kvelden. Da er spotprisen høyest, sier Martin Toreli og legger til: - Skal man produsere mest mulig strøm når prisene er høyest er det lurt å ha flere små motorer istedenfor èn stor.

Sparer utslipp

Annonse

Når biogassanlegget til Pål Kristian Vedeld kommer i funksjon vil det ifølge beregningene til Combigas bidra til å spare klimaet for metanutslipp tilsvarende 400 tonn CO2-ekvivalenter i året.

- De bøndene som investerer i slike gårdsanlegg trenger ikke tenke på andre klimatiltak, sier Martin Toreli.

- Økonomien ser meget bra ut. Våre beregninger tyder på at anlegget vil være nedbetalt på 7 - 8 år, sier Vedeld.

KONTRAKT: Her har Pål Kristian Vedeld signert avtalen om å  kjøpe gårdsanlegget Greenfarm med Vegard Schanche fra BRI Landbruksbygg. I midten Elin Aksnes. Foto: Knut Houge
KONTRAKT: Her har Pål Kristian Vedeld signert avtalen om å kjøpe gårdsanlegget Greenfarm med Vegard Schanche fra BRI Landbruksbygg. I midten Elin Aksnes. Foto: Knut Houge

Ambisiøs plan

- Hvor mange biogassanlegg satser dere å selge til landbruket neste år?

- De neste seks månedene synes jeg vi skal selge…, begynner Schanche før han blir avbrutt av eieren sin.

- Nå er jeg spent på svaret, sier Bjørn Rygg.

- …fem anlegg, og de neste 12 månedene skal vi selge ti anlegg, fullfører Schanche.

- Det bør vi ihvertfall klare, kommenterer Martin Toreli, som bestilte det første Greenfarm-anlegget og i fortsettelsen vil selge disse gårdsanleggene i Møre og Romsdal og på Vestlandet.

Vind neste

- I fremtiden bør gårdsbrukene i Norge produsere mest mulig av strømmen de bruker selv. Vi skal i fremtiden kunne selge et gårdsanlegg som kan håndtere ned mot 1500 tonn blautgjødsel i året. Vi må også kunne tilby bøndene en gårdsvindmølle, for det er mer vind enn sol i Norge.

- I Danmark koster de mest effektive vindmøllene rundt ti millioner per stykk, skyter Frank Wennerberg inn.

HÅRETE MÅL: - Vi må klare å lage billige gårdsvindmøller som folk kan vedlikeholde selv. sier Bjørn Rygg til Frank Wennerberg i Combigas. I midten står Vegard Schanche, som er daglig leder i BRI Landbruksbygg. Foto: Knut Houge
HÅRETE MÅL: - Vi må klare å lage billige gårdsvindmøller som folk kan vedlikeholde selv. sier Bjørn Rygg til Frank Wennerberg i Combigas. I midten står Vegard Schanche, som er daglig leder i BRI Landbruksbygg. Foto: Knut Houge

- Hvis du sier ti, så sier jeg to. Vi må klare å lage mye billigere vindmøller enn det som er greia nå. Vindmøllen vi skal produsere må være så enkel at den som har den kan vedlikeholde den selv, sier Rygg.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Dette får du betalt for levering til biogassanlegg