Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Cropplan – svensk system tilpasset norsk landbruk

I fjor ble Cropplan lansert i Norge. – Målgruppen til Cropplan er først og fremst korn- og grasprodusenter, sier Christian Reimer i Dataväxt AB

Christian Reimer i Dataväx forteller at Cropplan totalt har 5000 brukere i Sverige og Norge.
Christian Reimer i Dataväx forteller at Cropplan totalt har 5000 brukere i Sverige og Norge.

Systemet hjelper dem med gjødselplanlegging og dokumentasjon på gjødsling, bruk av plantevernmidler og avlingsregistrering.

Det er det svenske selskapet Dataväxt AB som har utviklet Cropplan. De har også utviklet tjenestene Logmaster og ControlMASTER. Felleskjøpet AGRI er forhandler av alle de tre produktene i Norge. Felleskjøpet AGRI har også kjøpt 12,5 prosent av aksjene i Dataväxt AB.

Christian Reimer i Dataväxt AB forteller at selskapet også samarbeider med Tine, Norsk Landbruksrådgivning og Yara.

- Har dere støtte for eksport av data til andre systemer, for eksempel for å lage gjødselplan?

- Gjødselplanlegging er en av funksjonene i systemet vårt, så vi eksporterer ikke slike data. Andre data som for eksempel tildelingsfiler, skiftestrukturer og maskindata kan vi eksportere til en rekke systemer, blant annet MyJohnDeere, FutureFarm og Yara. Cropplan kan også gi tildelingsfiler for varierende gjødsling til alle GNSS-skjermer og gjødselspredere på markedet, sier Reimer. Han opplyser at Cropplan har støtte for import av jordprøver.

Cropplan
Cropplan

Alle produktene til Dataväxt AB er webbaserte. Dette innebærer at dataene lagres i skyen.

Annonse

Det er mulig å ta ut mange ulike rapporter i Cropplan.

- Systemet registrerer også arbeider ute i felt. Dette kan enten gjøres manuelt eller automatisk med Logmastersom oppdager når traktoren eller skurtreskeren krysser en skiftegrense. Da starter systemet å logge arbeidstid og drivstofforbruk på det aktuelle skiftet. Disse dataene blir automatisk lagt inn på dette skiftet i Cropplan og lagt til samme plan for vekst, gjødsel og plantevern. Dette gir bonden fullstendig oversikt over kostnader og inntekter på hvert enkelt skifte.

Christian Reimer forteller at Cropplan i løpet av året vil lansere en helt ny tjeneste, med forbedret kartfunksjonalitet. I samarbeid med Felleskjøpet og Tine jobbes det også med å etablere ny grasmodul. Cropplan har totalt 5 000 aktive brukere i Sverige og Norge.

Prisen på Cropplan er arealbasert. Grunnprisen er 1000 kroner og prisen per dekar er 3 kroner. Så for en bonde med 150 daa vil kostnaden bli 1450 kroner i året. Dette inkluderer et ubegrenset antall brukere på abonnementet.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Fjernstyrer nesten alt arbeidet i fjøset