Dette er rådene til norske matprodusenter fra Norges Bondelag.
– Vi tar forholdsregler i landbruket og gjør det vi kan for å unngå smittespredning. Det er viktig at bøndene holder seg friske slik at vi i størst mulig grad kan holde hjulene i gang, stelle dyra og produsere mat til befolkningen, sier Lars Petter Bartnes i en melding på Bondelagets nettside.
Avtal med naboen
Bondelaget råder matprodusenter til å være påpasselig med bruk av smittesluse, og hvem som får gå inn til husdyra.
De råder også produsentene til å tenke igjennom hva som vil skje dersom én eller flere blir syke og ikke får stelt dyra.
– Så kontakt kolleger allerede nå, og avtal hva dere kan gjøre for hverandre hvis noen blir syke, skriver Bondelaget.
Føre-var-hensyn
Det er kjent at viruset ikke utgjør fare for dyrehelse, ifølge Mattilsynet. Likevel anbefaler Veterinærinstituttet inntil videre at personer med påvist koronasmitte, tar føre-var-hensyn og begrenser kontakten med matproduserende dyr.
Slakt og inntransport som normalt
Dersom du har meld inn dyr til slakt, og du selv sitter i koronakarantene, anbefaler Nortura å skaffe bistand fra andre personer som ikke er pålagt kontaktbegrensinger, slik at utlasting av dyr skjer som normalt.
– Inntransport og slakting vil gå som normalt. Derfor innfører vi svært strenge tiltak for personell som jobber med dette, skriver Nortura til sine medlemmer.