Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dovreost tar opp kampen mot import

Det skal produseres hvitmuggost av 1,5 millioner liter melk fra Dovre og Lesja.

GJENÅPNING: Den første melka ble fylt i ystekarene den 3. mai, men den offisielle gjenåpningen av Tine sitt meieri på Dovre skjer 18. august. Foto: Tine
GJENÅPNING: Den første melka ble fylt i ystekarene den 3. mai, men den offisielle gjenåpningen av Tine sitt meieri på Dovre skjer 18. august. Foto: Tine

Mer enn 90 prosent av hvitmuggostene som selges i Norge er importert, men etter en modernisering for 53 millioner kroner er «Dampen» på Dovre nå landets eneste landsdekkende leverandør av hvitmuggostene camembert og brie.

I 2016 STARTET Tine et prosjekt for å fornye fyllelinjen på det gamle meierianlegget, men prosjektet vokste seg raskt større. Derfor ble det i 2020 vedtatt en utbygging som gir meieriet et produksjonsvolum på knappe 200 tonn ost og et forbruk av 1,5 millioner liter melk. De 15 ansatte skal produseres 12 ulike varianter av camembert og brie av melk fra Dovre og Lesja.

Den første melka ble kjørt inn i ystekarene og videre gjennom den nye fyllelinjen den 3. mai i år, og 6. mai ble den første osten ystet. Det var nokså nøyaktig 103 år etter at Dovre Ysteri startet produksjon av ost første gang.

Annonse

HVITMUGGOSTENE FRA DOVRE er nå omprofilert til merket «Dovre Ysteri», og Tine har stor tro på at norskprodusert hvitmuggost kan ta opp kampen med den importerte.

– Med under 10 prosent av markedet er det store muligheter for å ta opp konkurransen i det norske markedet basert på lokalprodusert kvalitetsmelk. Vi har en klar ambisjon om vekst som vil være lønnsomt for norske melkeprodusenter. Jeg syns også det er hyggelig at det styrker lokale arbeidsplasser, sier meierisjef Sigrid Svanborg til Tine sine nettsider.

DET ER ARBEIDERPARTIETS LEDER, Jonas Gahr Støre, som får æren av å foreta den offisielle åpningen av ysteriet på Dovre, og konsernsjefen i Tine, Gunnar Hovland, er blant de mange gjestene som vil være til stede.

Neste artikkel

Tine øker basisprisen