Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

En rundball er ikke en rundball

Skal du kjøpe grovfôr må du huske at rundballer kan ha svært varierende verdi

Selv rundballer som ser identiske ut, kan ha en variasjon i vekt på over 
200 kilo. (Arkivfoto)
Selv rundballer som ser identiske ut, kan ha en variasjon i vekt på over 
200 kilo. (Arkivfoto)

Ekstremtørken har ført til at bønder over hele Sør-Norge nå er på jakt etter mer fôr. Men før du handler må du huske på at det kan være svært stor variasjon i hvor mye fôr en rundball inneholder.

Grovfôr blir ofte solgt med en fastpris pr rundball, men dette er en praksis som i mange tilfeller blir lite gunstig for enten kjøper eller selger. Det er kvaliteten på graset i rundballene som bør avgjøre prisen, og en fôranalyse bør derfor alltid foreligge når grovfôr omsettes.

Alt etter ballevekt, fortørking og tørrstoffinnhold, slåttetid og forenhetskonsentrasjon, kan innholdet i en rundball gjerne variere fra 100 til 200 fôrenheter melk (FEm).

Ved kjøp og salg av rundballer bør en som minimum vite ballevekt og tørrstoffinhold før en fastsetter pris. Og en bør også koste på seg en fôranalyse for å få bestemt forenhetskonsentrasjonen.

Annonse

Pris pr ball fastsettes ut fra beregnet innhold av FEm/ball. Ved en pris på for eksempel 2,50 kr/FEm vil ”rett” pris på en rundballe variere fra 250 til 500 kroner.

Du kan lese mer om prissetting på grovfôr i rundballer hos Norsk Landbruksrådgiving

Her kan du også finne en kalkyle på produksjonskostnader for rundballer

Neste artikkel

Maskinparken berger slåtten – og økonomien