Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Europa vraker Nutri-Score

EU nærmer seg en avgjørelse for et felles europeisk merkeordning for matvarer, men favoritten Nutri-Score blir det ikke.

MERKING: Den nye merkeordningen for matvarer skal hjelpe forbrukere å ta sunne valg. Foto: Jo Zimney, Flickr
MERKING: Den nye merkeordningen for matvarer skal hjelpe forbrukere å ta sunne valg. Foto: Jo Zimney, Flickr

Urimelige negative utslag for middelhavsdietten er en av årsakene til at EU ikke vil bruke systemet Nutri-Score som grunnlag når de skal innføre en standardisert europeisk merkeordning for mat. EU-kommisjonen skal nå vurdere fordeler og ulemper ved ulike evalueringsopplegg opp mot hverandre før de bestemmer seg.

MERKEORDNINGEN SKAL BLI en variant av den norske nøkkelhullsmerkingen, og skal gi forbrukere en rask veiledning til et sunnere kosthold. Nutri-Score, som har fransk opprinnelse, har lenge vært favoritt til å bli EU-standard, og har blant annet blitt støttet av IARC, som er Verdens Helseorganisasjon (WHO) sitt internasjonale byrå for kreftforsking.

Annonse

Systemet vurderer matvarens sukker-, fett- og saltinnhold per 100 g/ml på en fempunkts skala, der de sunneste varene blir merket med en mørkegrønn A, mens varer merket med gul C til rød A er i den usunne enden av skalaen.

ÅRSAKEN TIL AT EU NÅ VRAKER Nutri-Score skal være at systemet kan være vilkårlig og villedende, og at det skader lokale produsenter. En kilde til feil skal være at Nutri-Score ikke tar hensyn til søtningsmidler og tilsetningsstoffer som brukes i bearbeidet mat.

Tradisjonelle middelhavsmatvarer som parmigiano-ost, parmaskinke, olivenolje og vin er eksempel på varer som kommer uheldig ut på skalaen, til tross for at de er laget uten tilsetningsstoffene som blir brukt i masseproduserte emballerte matvarer. Det negative utslaget på Nutri-Score sin skala er i utakt med vitenskapelig forskning, som støtter de helsemessige fordelene av middelhavsdietten, skriver EU-policies.

FOR Å BØTE PÅ MANGLENE har en komité i Nutri-Score enige om å revurdere algoritmene for å gi plantebaserte oljer en bedre klassifisering. Det samme vil de gjøre med visse typer fet fisk, samt at de vil differensiere mer mellom fullkornfiberrik mat og raffinert mat, men endringene ser ut til å komme for seint for EU.

Neste artikkel

EU forbyr bruken av bur