Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forbrukerne kjøper litt mindre kjøtt

Animalias årlige rapport, Kjøttets tilstand, som tar for seg situasjonen i norsk kjøtt- og eggeproduksjon, ble publisert i dag. Der kommer det fram at nordmenn spiste mindre kjøtt i fjor, enn året før.

Vi spiser litt mindre kjøtt av norske husdyr, og handler litt mer kjøtt på andre siden av grensa. Arkivfoto: Norsk Landbruk

Statistikken Animalia presenterer viser at hver enkelt innbygger har redusert kjøttforbruket med nesten 1 kg på ett år. Mens kjøttintaket lå på 51,9 kg per innbygger i 2018, spiste vi 52,8 kg hver i 2017. Dette betyr at hver person spiste 1,6 prosent mindre kjøtt i fjor enn i 2017. Totalt har hele befolkningen derfor redusert kjøttintaket med 819 tonn, eller 0,9 prosent.

Fremdeles mest svin

Størst reduksjon er det i mengden fjørfekjøtt, som vi spiste i underkant av 50 800 tonn av i 2018, en nedgang på 2,9 prosent fra 2017. Like etter kommer storfekjøtt, med en reduksjon på 2,3 prosent. Vi spiser fremdeles aller mest svin, og i 2018 inntok vi rundt 108 000 tonn, som kun var en nedgang på 0,1 prosent fra året før. Totalt har konsum av kjøtt fra husdyr blitt redusert med 1,3 prosent.

Annonse

Økt grensehandel

Det er imidlertid ikke alle typer kjøtt som vi spiser mindre av. Kjøttets tilstand 2019 viser at inntaket av viltkjøtt har økt med 0,1 prosent per person, og 0,7 prosent totalt. I rapporten kommer det også fram at privat import, eller såkalt grensehandel, har økt med 4,3 prosent. Fordelt på befolkningen vil det si at hver av oss fraktet 3,8 kg kjøtt over grensen i fjor, mot 3,6 kg året før. Denne mengden omfatter kjøtt fra alle slags husdyr, i tillegg til kjøtt fra mer uvanlige dyr som reptiler, frosk og muldyr.

Liten nedgang

Fagdirektør i Animalia, Ola Nafstad uttaler i en pressemelding på Animalias nettsider, at kjøttforbruket har vært stabilt over tid, men at en liten reduksjon de siste årene kan representere et skifte. Han poengterer likevel at nedgangen er liten.

Neste artikkel

Kjøttparadokset