Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forventer høyere kraftfôrpriser

Rekordhøye priser på hvete, mais og soyabønner på det internasjonale markedet, kan gjøre at kraftfôrprisene vil stige framover.

Høy etterspørsel etter korn og proteinråvarer globalt, kan gi høyere kraftfôrpriser i Norge. Foto: Marit Glærum
Høy etterspørsel etter korn og proteinråvarer globalt, kan gi høyere kraftfôrpriser i Norge. Foto: Marit Glærum

Ikke siden 2011 har råvareprisene på verdensmarkedet vært høyere i moderne tid, ifølge Landbruksdirektoratet. Det siste året har prisene steget hver måned, og ligger nå 37 prosent høyere enn samme periode i fjor. Særlig proteinråvarer har blitt spesielt dyre og vanskelige å få tak i.

– Hovedårsaken til den kraftige prisoppgangen er lav tilgang på mange råvarer som følge av svært høy etterspørsel, sier seksjonssjef Harald Weie i Landbruksdirektoratet i en pressemelding.

DET ER SPESIELT KINA som bidrar til prisveksten, blant annet fordi de holder på å bygge opp igjen svinebesetninger etter omfattende utbrudd av afrikansk svinepest. I tillegg har både pris på olje og transport økt, og optimisme i forbindelse med koronavaksinene har ført til økt forbruk i mange land.

Annonse

SELV OM FORBRUKET har gått opp mange steder, antyder internasjonale kornprognoser at vi forhåpentligvis kan forvente en rekordavling på over 2000 millioner tonn globalt. Det er likevel ikke nok til å dekke etterspørselen, og man blir nødt til å bruke av verdens kornlagre, for femte år på råd, melder Landbruksdirektoratet.

NORMALT justerer Landbruksdirektoratet tollsatsene slik at nødvendig importerte råvarer får tilnærmet lik pris som det som er norskprodusert. I år er imidlertid de internasjonale prisene så høye, at de overstiger de norske prisene, selv med nulltoll. I tillegg importerer Norge kun GMO-fri vare, som har steget kraftig i pris. Dermed vil vi trolig kunne forvente en økning i kraftfôrpris i tiden fremover.

Neste artikkel

Sannheter, myter og løsninger med alkalisk korn