Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forverret lønnsomhet i svin

Norsvin frykter det blir verre neste år

Prisen på alle innsatsfaktorer i svinenæringa øker, mens inntektene ikke holder tritt, skriver Norsvin. Foto: Anders Sandbu
Prisen på alle innsatsfaktorer i svinenæringa øker, mens inntektene ikke holder tritt, skriver Norsvin. Foto: Anders Sandbu

Norsvin skriver på sine nettsider at kostnadsveksten i svinenæringa har vært høyere enn de forutsatte etter jordbruksoppgjøret i vår. Da trodde de at kostnadene per kilo kjøtt kom til å øke fem kroner per kilo kjøtt dette halvåret, men oppdaterte tall viser at kostnadsveksten har vært på hele 5,90 kroner per kilo svinekjøtt.

Kostnadsveksten kommer som følge av økte fôrpriser, økte energipriser, økte renter og økte byggekostnader.

På samme tid er det lagt opp til en inntektsøkning på 4,90 kroner per kilo svinekjøtt, men det er altså ikke på langt nær nok til å dekke opp for kostnadsveksten, viser Norsvin sine tall.

Annonse

Og verre skal det bli. Til våren forventer Norsvin en ytterligere kostnadsvekst på mellom 2,50 kroner til 3,00 kroner per kilo svinekjøtt. Utsiktene til økte fôrkostnader og høyere renter er nok en gang årsaken.

Status for norsk svineproduksjon i dag er at det investeres svært lite skriver Norsvin. Samtidig er det et stort etterslep hos mange produsenter for å få oppgradert produksjonsapparatet i takt med effektivitetsøkning, økte krav til dyrevelferd og fordi mange gamle fjøs er veldig arbeidskrevende.

Norsvin mener at det kreves økt lønnsomhet gjennom økte priser for å sikre norsk svineproduksjon i framtida.

Neste artikkel

Mattilsynet svarer på kritikken