Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gjenvinner rundballeplast

Innen 2025 skal all rundballeplast som selges av Felleskjøpet bestå av 30 prosent gjenvunnet plast.

REDUSERT: Med 30 prosent resirkulert plast i rundballeplasten reduseres klimagassutslippene tilsvarende. Foto: Camilla Mellemstrand
REDUSERT: Med 30 prosent resirkulert plast i rundballeplasten reduseres klimagassutslippene tilsvarende. Foto: Camilla Mellemstrand

Tre store nordiske forhandlere, deriblant Felleskjøpet, satser nå sammen med plateprodusenten Trioworld på å produsere og selge rundballeplast som inneholder minst 30 prosent gjenvunnet plast, melder atl.se.

Landbruket har i mange år satset på å gjenvinne plasten fra rundballer, men problemet har vært å bruke denne plasten på ny til rundballeplast. Denne typen tynn plastfilm har veldig høye kvalitetskrav og skal være sterk, fleksibel og elastisk, noe som ikke har vært lett å oppnå med høy grad av gjenvunnet plast.

Planen er å være oppe på 30 prosent i 2025, men de er allerede godt i gang. Allerede neste år vil det være mulig å kjøpe 25 my rundballeplast som består av 30 prosent gjenvunnet plast og det kan til og med bli mulig å få kjøpt 21 my rundballeplast med såpass høy grad av gjenvunnet plast.

– Strekkfilm er noe av det vanskeligste du kan begi deg ut på, sier Göran Ericson på Trioworld til Lantbrukets Affarstidning.

Annonse

Rundballeplasten er ikke mer enn et tredjedels hårstrå i tykkelse og skal strekkes til nesten dobbelt lengde, samtidig som den skal fungere ute i felt under alle mulige værforhold.

Trioworld har kjøpt Reviva Plastics i Sverige som prosesserer innsamlet landbruksplast for gjenvinning. Å gjøre gammel rundballeplast helt fri for gras, jord og fuktighet for så bruke den på ny i en hvit plast har ikke vært enkelt.

– Vi har kommet mye lenger enn noen andre i verden når det kommer til å gjenvinne plast fra landbruket, forklarer Ericson.

Produktet har vært i salg siden 2019. I år har det vært laget over en million rundballer med gjenvunnet rundballeplast uten at det, i følge Ericson, har vært klager på produktet.

Med 30 prosent gjenvunnet plast vil også klimagassutslippene reduseres tilsvarende.

Neste artikkel

Mattilsynet svarer på kritikken