Vi har fått de siste oppdaterte tallene fra Innovasjon Norge per 19. april, og tilsvarende tall for samme dato i fjor.
Totalt har Innovasjon Norge per 19.04.22 innvilget cirka 640 søknader, og gitt til sammen 410 millioner kroner i investeringstilskudd. Tilsvarende tall for samme dato i fjor var ca 750 innvilgede søknader og 460 millioner kroner i tilskudd. Disse tallene omfatter både tradisjonelle landbruksproduksjoner og tilleggsnæringer i landbruket.
MELKEPRODUSENTENE stikker også i år av med størsteparten av potten.
Oversikten fra Innovasjon Norge viser at 220 melkeprodusenter hittil i år har fått tilsagn om til sammen 228,7 millioner kroner i investeringstilskudd. På samme tid i fjor var tallet 184 melkeprodusenter og 206,4 millioner.
De fylkene som i år har gitt tilskudd til flest melkeprodusenter er Innlandet (56), Rogaland (34) og Trøndelag (29). På samme tid i fjor hadde Trøndelag gitt tilskudd til 53 melkeprodusenter.
- Kontoret vårt i Trøndelag har tidligere meldt at de forventer like stor pågang som i 2021, sier spesialrådgiver Kjell Bruvoll i Innovasjon Norge.
KORNTØRKER er foreløpig den produksjonsgruppen som har hatt størst tilbakegang både i antallet innvilgede søknader og innvilgede tilskudd. Hittil i år har 34 kornprodusenter fått tilsagn om 17,5 millioner kroner i tilskudd. Tilsvarende tall for samme dato i fjor var 65 kornprodusenter og 29,3 millioner i tilskudd.
- Når det gjelder korntørker har Innlandet ikke gitt tilsagn om støtte til noen prosjekter så langt i år. Dette skyldes at det er husdyrsaker som har vært prioritert i saksbehandlingen, og ikke at det er mindre etterspørsel, sier Kjell Bruvoll.
STORFEKJØTT har også hatt en betydelig tilbakegang både i antallet innvilgede søknader og innvilgede tilskudd. Hittil i år har 48 produsenter av storfekjøtt fått innvilget tilskudd på 30,4 millioner kroner. På samme tid i fjor hadde 68 produsenter fått innvilget tilskudd på til sammen 39,5 millioner kroner.
SAU OG SVIN har i flere år vært ikke-prioriterte grupper for Innovasjon Norge på grunn av frykt for overproduksjon.
Hittil i år har kun 29 sauebønder fått til sammen 19 millioner kroner i investeringstilskudd. Tilsvarende tall på samme tidspunkt var 35 produsenter og 21,8 millioner.