Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Han håper å starte førsteslåtten 15. juli

Mens flere grovfôrprodusenter på Østlandet og Vestlandet allerede er ferdige med førsteslåtten, ligger det fortsatt snø på halvparten av jordene til melkeprodusent Rune Håkstad i Bardu.

Enorme mengder snø i vinter har gitt sein våronn til Rune Håkstad i Snøhetta Samdrift i Bardu. Foto: Knut Houge
Enorme mengder snø i vinter har gitt sein våronn til Rune Håkstad i Snøhetta Samdrift i Bardu. Foto: Knut Houge

De ekstremt store snømengdene i store deler av Nord-Norge har ført til at våronna mange steder starter 2 - 3 uker seinere enn normalt.

- Hos oss ligger det fortsatt snø på 40 - 50 prosent av arealet. Jeg har såvidt kommet i gang med våronna på de jordene jeg kalket for å smelte snøen, sier Rune Håkstad i Snøhetta Samdrift i Bardu når vi snakker med han i formiddag.

Håkstad er spent på om enga har overlevd på de jordene som fortsatt ligger under snøen.

Annonse

- Vi fikk mye tele der snøen blåste bort i november, samtidig som det var 30 kuldegrader, sier Håkstad. Gården ligger på 230 meters høyde. Det er også en del snø oppe i lia der dyra skal gå på beite.

- I fjor slapp jeg de første dyra ut på beite 24. mai. I år blir det nok tre - fire uker senere. Jeg håper vi kan starte med førsteslåtten en gang mellom 15. og 20. juli, sier Håkstad.

Rådgiver i NLR Nord Norge, Kristin Sørensen, sier det er store variasjoner i landsdelen.

- Forholdene er alt i fra normalt til veldig unormalt. Der det har vært soppskader og de må fornye enga kan det bli riktig seint, sier Sørensen.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Satser på grasprotein