Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Har kalvene det bra?

Veterinærinstituttet skal utvikle indikatorer som måler dyrevelferd for kalver i den positive enden av skalaen.

Foto: Kristin Bergo
Foto: Kristin Bergo

– Dyrevelferden i norsk jordbruk er i verdenstoppen. For å opprettholde dette trenger vi den kunnskapen som Veterinærinstituttet bidrar med å utvikle, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

I PROSJEKTET CALFCOMFORT, som skal gå frem til 2025, skal Veterinærinstituttet utvikle målbare tegn på at kalver i husdyrproduksjonen føler seg vel og trives.

For å beskrive og dokumentere dyrs velferd på en objektiv måte, benyttes såkalte velferdsindikatorer. De fleste dyrevelferdsindikatorer som benyttes i dag avdekker tegn på dårlig velferd som skader, sykdom og høyt stressnivå. God velferd er imidlertid ikke det samme som fravær av dårlig velferd.

Annonse

«CalfComfort» skal undersøke atferd, helse og vekst hos kalver i ulike systemer, fra tradisjonell oppstalling i enkeltbinger til at ku og kalv holdes sammen.

EN REKKE FYSIOLOGISKE indikatorer som kan ha sammenheng med kalvens velferd, blant annet sammensetning av mikroorganismer i fordøyelsen (mikrobiom) og nivået av hormonet oksytocin som er knyttet til trivsel, vil prosjektet se på.

Videre skal prosjektet kartlegge motivasjonsfaktorer hos gårdbrukere for å forbedre forholdene for kalver. Sluttresultatet skal bli enkle indikatorer som bonden kan bruke til å sjekke graden av positiv velferd på sin egen gård.

Prosjektet ledes av Veterinærinstituttet i samarbeid med NMBU, Ruralis, University of Veterinary Medicine i Østerrike, University of Kentucky i USA, University of British Columbia i Canada og University of Groningen i Nederland. Det er finansiert av Forskningsrådet og varer fram til 2025.

Neste artikkel

Vant Tine´s dyrevelferdspris