Norsklandbruk.no har gjennom 2021 satt nye trafikkrekorder. Vi kan by på flere digitale saker enn tidligere, og har publisert 1 236 artikler siden 1. januar. Som abonnent har du tilgang på alle våre +artikler.
På lista over årets mest leste populære saker finner vi en god miks av økonomi, fjøsbygging, agronomi og maskinteknikk.
Vi ønsker alle våre lesere et riktig godt nytt år og kan love at du som abonnerer kan se frem til nye interessante artikler i 2022, enten du er mest interessert i husdyr- eller planteproduksjon.
Vi starter vår kavalkade med å telle nedover
Plass nr. 10: Fjøs AS og de røde tallene
I år har debatten rast om begrepet «vederlag til arbeid og egenkapital», og hvordan det gjemmer lav timebetaling til bønder og en lav avkastning på egenkapitalen. Men hva om landbruket var organisert som en vanlig bedrift i stedet, der de vurderer risikoen på investeringer på et annet vis, og der det ikke nytter å vri seg unna lønnskrav? Hvilke avregningspriser måtte vi ha hatt om landbruket ikke hadde noe annet valg enn å lønne folk på vanlig vis?
Plass nr. 9: Bygde stolpefjøs med eget tømmer
Da Harald Ålen skulle bygge nytt fjøs, ville han ha god plass til dyra, holde kostnadene nede og gjøre mest mulig selv. Løsninga ble å bygge et stolpefjøs med materialer han hadde skåret av tømmer fra egen skog. Fjøset har tre rader, med til sammen 56 liggebåser.
Plass nr. 8: Starter og stopper gjødselpumpa med SMS
Odd Romenstad i Rendalen har bygget om en Iveco lastebil til å drive en Duda gjødselpumpe. Når han skal gjødsle med slepeslange, sender han en SMS med kommandoen «Start». Når han er ferdig på skiftet, sender han «Stopp».
Plass nr. 7: – Kan tjene inn kostnaden på fire til seks år
Kristoffer Holdhus kjøpte i vår en John Deere 8360 RT med belter og en MeriCrusher stubbefreser. Han satser på å kunne gjøre hogstfelt klar for nydyrking for ned mot 4 500 kroner per dekar.
Plass nr. 6: Solcellepanelene knuste taksteinen
I fem år var familien Grøndahl veldig godt fornøyd med solcelleanlegget de hadde på fjøstaket, men en dag oppdaget Lars Kristian Grøndahl at det rant vann ned langs forkantbordet. Det viste seg at solcellepanelene hadde ødelagt taksteinene, og ført til store lekkasjer.
Plass nr. 5: Mekka eget luftrøringssystem
Gjermund Seim fra Voss tok over sauefjøset fra besteforeldrene sine, var det på tide med en oppgradering. Siden profesjonelle luftsystemer til røring i blautgjødsel er så dyrt, bestemte Gjermund seg for å lage sin egen løsning.
Plass nr. 4: Gjødselpumpe på steroider
For mange blir det forholdsvis kostbart å ha en egen traktor stående som pumpetraktor til slangespredning. Lars Halvor Stokstad Oserud løste problemet med å bygge seg ei «pumpevogn» med 300 hestekrefter.
Plass nr. 3: Gråkjær avvikler i Norge
Det kom som lyn fra klar himmel da ledelsen i Gråkjær først informerte sine ansatte i Norge, og deretter kunder, om at Gråkjær avvikler virksomheten sin i Norge. Danskene fullfører inngåtte avtaler og står ved sine forpliktelser, men stopper alt nysalg.
Plass nr. 2: Byggeskandale på Toten
Ved å leie inn byggeleder og byggrådgivning fra Norsk Landbruksrådgiving, trodde ammekuprodusent Jarle Ring at han skulle få en problemfri byggeprosess. Slik ble det ikke.
Plass nr. 1: Tar jobben med å sanke rundballer
Mest lest dette året er saken om fôrmaskinspesialisten Vermeer fra USA som gir verden et innblikk i hvordan rundballe-logistikken kan løses mer elegant enn med traktor og balleklype. I videoen i saken kan du se hvordan den førerløse roboten belter seg frem på jordet og flytter tre rundballer med halm i slengen. Det er ganske så imponerende.