Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hilde har meldt inn kvota for salg

Hilde går med gründerdrømmer i Kvelia. Nå har hun meldt inn kvoten for salg.

Foto: privat
Foto: privat

Drøyt tjue år etter at foreldrene måtte omstille produksjonen fra sau til melk, og fikk omstillingsmidler og kvote av staten, teller Hilde Kveli på knappene. Nå har hun meldt inn 80 prosent av melkekvota til salg.

– Men jeg er åpen for å heller leie den ut til noen her oppe, for å sikre at kvota og produksjonen forblir i Lierne, sier Hilde Kveli til Norsk Landbruk.

Hilde Kveli har meldt inn kvoten for salg
Hilde Kveli har meldt inn kvoten for salg

Selge til god pris

Andre januar åpnet Landbruksdirektoratet for å melde inn melkekvote for salg. Det første døgnet ble det registrert 338 påmeldinger. Én av disse var fra Hilde Kveli. Usikkerheten rundt framtida i melkeproduksjonen, pluss en rekke andre faktorer, gjør at Hilde og flere andre i samme melkesamdrift, nå har meldt inn kvotene sine for salg. For Hilde er det snakk om 108 000 liter totalt, til en utkjøpspris på 14 kroner literen.

– Nå har jeg muligheten til å selge kvota til en ganske god pris. Hvem vet når eller om jeg får denne muligheten igjen, spør Hilde retorisk.

Fra én omstilling til en annen

Kveli Samdrift DA så dagens lys i 1999. Det var bestemt at sauebygda Lierne skulle tømmes for sau, etter store tap til bjørn på midten av 90-tallet. Hildes far var én av dem som fikk omstillingsmidler og melkekvote til å starte en ny produksjon. Først var de tre parter i samdrifta. Så ble de fire. Hilde tok over farens plass i samdrifta i 2009.

Annonse

– Jeg hadde tatt ei lærerutdanning, men da pappa fikk helseproblemer, ble det til at jeg tok over gården hjemme, forteller Hilde.

Vil prøve noe nytt

Selv om hun tituleres som daglig leder, er det en rimelig flat struktur i samdrifta forklarer hun. Rollen går på rundgang, og alle har sine faste oppgaver. Nå kan tre av fire parter være på vei ut.

– Selv om samdrift kan være en krevende arbeidsform, er det langt ifra noe uvennskap mellom oss. To av partene nærmer seg pensjonsalder og har ingen naturlig arvtaker, og så har du én part som gjerne vil satse for seg selv. Det var dét som satte i gang tankeprosessen hos meg, forteller Hilde.

Nå tror hun tida er inne for å prøve noe nytt.

– Kanskje skal jeg forsøke meg på en lærerjobb, sier Hilde, som i tillegg til samdrifta driver med alternativ opplæring på gården, én dag i uka.

Gründerdrømmer i Kvelia

Men arbeidsmarkedet i kommunen er begrensa. Derfor har hun i tillegg begynt å tenke gründertanker, knyttet til Oppgården, der friluftsteateret «Pe Torsa» hver sommer trekker 7 000 publikummere til grenda. Det er allerede Hilde som drifter jorda på museumsgården der teateret spilles, og der familien hennes stammer fra. Området Kvelia er én av 41 områder i Norge som har status som utvalgt kulturlandskap, og Hilde får økonomisk støtte til å drive skjøtsel.

– I dag står Oppgården der som et museum, og brukes kun den ene helga i august. Jeg har lurt på om jeg kan lokke folk hit for å lære dem om gammeldags gårdsdrift. Kanskje kan jeg holde kurs i griseslakting og utnyttelse av dyret, før jul, drømmer Hilde.

For øyeblikket er planene kun på idéstadiet. Først må samdrifta gjøres opp.

– Vi som ønsker oss ut av samdrifta, har sagt at vi skal gi gode vilkår for dem som vil drive videre. Vi kommer ikke til å legge oss på makspris ved et eventuelt utkjøp, sier Hilde.

Neste artikkel

Hold laktasjonen i gang i sommer