Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

- Dette er et overgrep

Ole Reidar Lilleøien går en hard vinter i møte. På den lille fjellgården hans på Tynset har han 200 storfe som Mattilsynet forbyr han å sende til slakt, selge eller flytte. Samtidig går han snart tom for fôr.

OPPGITT: - Det er ikke mulig å få noen dialog med Mattilsynet, sier Lilleøien., sier Ole Reidar Lilleøien, som har fått forflytningsforbud på dyra. Foto: Eirik Røe, Arbeidets Rett
OPPGITT: - Det er ikke mulig å få noen dialog med Mattilsynet, sier Lilleøien., sier Ole Reidar Lilleøien, som har fått forflytningsforbud på dyra. Foto: Eirik Røe, Arbeidets Rett

7. april 2020 startet det som etterhvert skulle vise seg å bli et mareritt for Lilleøien. Den dagen kom inspektører fra Mattilsynet på besøk. De fant at en del av dyra hans enten manglet øremerke eller kun hadde merke i ett øre. Samme dag ble Lilleøien ilagt forflytningsforbud for hele besetningen sin.

- Da jeg flyttet fra Flisa til Tynset i 2018 gjennomgikk Mattilsynet alle registreringene og godkjente disse. Dette har jeg papirer på. Likevel underkjente Mattilsynet de gamle registreringene to år senere, sier Lilleøien.

30 AV OKSENE hans er nå fire år gamle, og skulle vært sendt til slakt for lenge siden. Når vi snakker med Lilleøien er det 250 herfordblandinger på gården. Kun 50 av disse får han lov å flytte. Disse skal om kort tid sendes til slakt eller selges som livdyr.

- Nå har jeg kjørt meg helt ned på felgen. Jeg opplever dette som et overgrep. Det er ikke mulig å få noen dialog med Mattilsynet, sier Lilleøien. Han har i sommer måtte la dyra beite på innmarka, fordi Mattilsynet også har forbudt han å sende dyra på utmarksbeite.

- Jeg har hentet fôr på Flisa, i Våler og i Trysil. For å klare dette har jeg solgt mye av det jeg har. Hvis ikke Mattilsynet snart opphever forflytningsforbudet mister jeg alt jeg har, sier Lilleøien.

EN DNA-TEST av 40 dyr, som selskapet Biobank har fått utført ved et laboratorium i Nederland viser at “samlet resultat er forenlig med èn intakt besetning med egenrekruttering over flere generasjoner.” Sigbjørn Gregusson, daglig leder i Biobank, skriver at Lilleøien har tilfredsstillende oversikt over dyrene i besetningen.

VETERINÆR Merete Støvring har engasjert seg i saken.

Annonse

- Da jeg besøkte Lilleøien møtte jeg mange rolige og friske dyr. Det var få som manglet øremerker. Lilleøien og samboeren hadde god kjennskap til dyra. De viste meg en perm med alle de opplysningene som kreves. Der var det besetningslister og individkort for alle mordyra. Nederst på hvert ark sto det dato for printutskriften, forteller Støvring. Hun jobbet tidligere i Mattilsynet og før det i Statens Dyrehelsetilsyn, et av tilsynene som ble til Mattilsynet. Der arbeidet hun blant annet med å utforme merkeforskriften.

- Nå har denne saken nådd et ekstremt punkt. Selv om Lilleøien legger frem bilder og DNA -prøver som dokumenterer slektskapet blir dette avvist av Mattilsynet. Vanligvis pleier Mattilsynet å gi folk pålegg om å rette opp feil, men i dette tilfellet virker det ikke som de har ønsket at ting skulle løse seg. Det er ingen husdyrfaglige eller veterinærfaglige holdepunkter for et fortsatt forflytningsforbud, sier Støvring.

DYREVELFERD: - Jeg regner med at det neste Mattilsynet vil ta meg på er dyrevelferden. De er 100 prosent ute etter å ta meg, sier Lilleøien. Foto: Privat
DYREVELFERD: - Jeg regner med at det neste Mattilsynet vil ta meg på er dyrevelferden. De er 100 prosent ute etter å ta meg, sier Lilleøien. Foto: Privat

ADVOKAT Ingolf Holmen i Advokatfirmaet Seland, Rödl & Partner AS representer Lilleøien. Han synes det er merkelig at Mattilsynet ikke aksepterer DNA-bevisene som er lagt frem, og påpeker at Mattilsynet godtar DNA-bevis i forhold til avl.

- Jeg er redd Mattilsynet har latt det gå prestisje i denne saken, sier Holmen.

For å få tak over alle kyrne og oksene har Lilleøien satt opp mange skur på gården.

- Jeg regner med at det neste Mattilsynet vil ta meg på er dyrevelferden. De er 100 prosent ute etter å ta meg, sier Lilleøien.

Vi har bedt Mattilsynet om en kommentar. Ved å klikke på linken under kan du lese deres svar:

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Veier storfe i kraftfôrstasjonen