Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

I morgen oppheves portforbudet

Fra tirsdag 1. juni er det ikke lenger forbudt å holde fjørfe ute, uten tak. Siden vårtrekket nå er over opphever Mattilsynet portforbudet.

Foto: Knut Houge
Foto: Knut Houge

- Forbudet har vært krevende for både dyr og eiere, og jeg er glad for at vi trolig kan avslutte dette. Det har vært nødvendig å holde dyrene inne og under tak når de er ute for å hindre smitte, men det kan også ha ført til dårligere dyrevelferd for dyra. Vi har fått tilbakemelding om at flere som har høner og andre fugler som hobbydyr har hatt utfordringer med å tilby gode nok forhold mens de strenge reglene har vært på plass, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef dyrehelse i Mattilsynet. Hun opplyser at de den siste tiden har funnet stadig færre tilfeller av fugleinfluensa i Norge.

Meldeplikt

Det vil fortsatt være plikt til å melde fra til Mattilsynet ved forhold som kan gi mistanke om fugleinfluensa.

- Fjørfe og andre fugler i fangenskap skal fortsatt fôres og vannes på en slik måte at det ikke tiltrekker ville fugler, sier Jahr.

Endringene som nå innføres gjøres blant annet på bakgrunn av råd fra Veterinærinstituttet.

Annonse

Tenk fremover

Det er viktig at de som har fjørfe på hobbybasis, eller vurderer å skaffe seg dette, tenker nøye gjennom hvordan de skal løse et eventuelt portforbud neste år.

- Det krever mye å ha dyr, og levemiljøet skal oppfylle visse kriterier, selv under strenge smitterestriksjoner. Vurder om dyra dine har god nok plass innendørs og under tak ute, til neste gang det blir portforbud.

Takk for innsatsen

- Mange dyreholdere, både kommersielle og de som har tre høner for gøy i hagen, har gjort en kjempeinnsats nå mens det smittsomme utbruddet har pågått. Vi har fått hundrevis av registreringer av fjørfehold og de som driver kommersielt har fått en nyttig påminnelse om hvor viktig det er med gode rutiner på smittevern. Tusen takk til alle tobeinte som holdt ut, med og uten fjær, sier Jahr.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Nok et utbrudd i Rogaland