Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Importen av meieriprodukter økte

Norge økte importen av importerte meieriprodukter med 10 prosent i fjor.

MozzarellaFoto: Melk.no
MozzarellaFoto: Melk.no

Importen av meieriprodukter fortsatte å vokse i 2021, og det er ost som utgjør det største importvolumet.

Det ble importert nesten 20 000 tonn ost til Norge i fjor. Av dette var vel 2 500 tonn ost som helt eller delvis er basert på norsk melk foredlet i utlandet. Importen økte med 10 prosent fra året før, og innbefatter ikke 1 690 tonn med såkalte erstatningsoster. Det skriver Tine i en pressemelding.

Fersk mozzarella fra Italia utgjør det største volumet av ferske oster. Volumet av tysk kremost utgjør den nest største delen av importen, men størst prosentvis økning er det på revet ost og smelteost.

Et grovt anslag tilsier at verdien av importerte melkeprodukter ligger rundt 2,6 milliarder kroner, og at ost utgjør halvparten av dette. I kroner vil det si 1,3 milliarder kroner, som tilsvarer 150 000 millioner liter melk. Til sammenligning har volumet i norsk melkeproduksjon har ligget mellom 350 og 400 millioner liter de ti siste årene.

Det norske melkevolumet presses dermed fra to kanter når importen øker samtidig som eksporten fra Norge reduseres. Andelen importert ost har nå passert 18 prosent av det totale ostesalget i Norge.

De siste årene har yoghurtimporten stadig blitt redusert, men i 2021 vokste den igjen. I følge Tine ser det ut til at fordelen ved å fjerne avgifta på melk i PU-ordningen i 2016 nå er utlignet. Målt i volum er det importen av naturell yoghurt som vokser mest, mens smakssatt yoghurt har den største prosentvise økningen.

Gryr blir navnet på Tine sine nye havredrikk. I starten skal drikken produseres i Sverige, men lages av norsk havre. Plantebaserte drikker er i vekst, og det vises også på importen. I 2021 ble det importert over 13 000 tonn med korn- og soyabaserte drikker til en verdi av 152 millioner kroner. Veksten var dermed på 14 prosent og importverdien er nå like stor som for smaksatte melkedrikker, der importen har gått ned de to siste årene.

Smaksatte melkedrikker er en samlepost for drikker som sjokolademelk, iskaffe, proteindrikker, næringsdrikker og lignende. Her tror Tine at nedgangen på sju prosent skyldes en effekt av pandemien fordi mye av importen er i form av smådrikker som folk kjøper på kiosker og lignende. Færre folk på farten gir dermed lavere salg.

Importen av iskrem passerte for første gang 300 millioner kroner i fjor, som utgjorde en vekst på hele 31 prosent. Sverige er det landet vi importerer mest is fra.

Importen av ferdigpizza påvirker også Tine sitt salg av ost til norske pizzaprodusenter. I 2021 økte importen av ferdigpizza med fire prosent.

Neste artikkel

Rykta sa at ammekubønder ga opp, men her er tala