Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

John Deere tilbyr kodet nøkkel

Selv om det er mulig å kjøpe kodet nøkkel og tenningslås til John Deere-traktorene, er det få kunder som bestiller dette. – Mange gårdbrukere synes det er praktisk å ha én nøkkel som passer til alle traktorene sine, sier Tore Glærum i Felleskjøpet Agri SA.

Sporing: Produktsjef for John Deere-traktorer i Felleskjøpet Agri SA, Tore Glærum, sier det finnes flere muligheter for å spore stjålne traktorer. Foto: Trond Martin Wiersholm
Sporing: Produktsjef for John Deere-traktorer i Felleskjøpet Agri SA, Tore Glærum, sier det finnes flere muligheter for å spore stjålne traktorer. Foto: Trond Martin Wiersholm

Norsk Landbruk hadde i nummer 01/02 i år en serie artikler om tyveri og sikring av verdier på gårdsbruk. I to av artiklene påpekte gårdbrukerne Bjørn Dybo Breivik (som var frastjålet en Claas Axion 2008-modell) og Leif Ove Sørby (som to ganger hadde opplevd GPS-tyverier), at nøklene på traktorene deres ikke var unike, men kunne brukes om hverandre på ulike traktorer. Sørby (bildet) hadde selv tre John Deere-traktorer med felles nøkler.

Felles: Melkeprodusent Leif Ove Sørby har tre John Deere-traktorer, som alle har felles nøkler. Foto: Knut Houge
Felles: Melkeprodusent Leif Ove Sørby har tre John Deere-traktorer, som alle har felles nøkler. Foto: Knut Houge

– Kodet tenningslås og nøkkel har vi hatt som tilleggsutstyr lenge, men vi opplever at de fleste kunder ikke ønsker dette. Prisen for to kodede nøkler er 2 900 kroner, sier Tore Glærum, produktsjef for traktor i Felleskjøpet Agri SA.

JD-LINK, John Deere sitt telematikksystem, gjør det også mulig å overvåke traktorene via John Deere-portalen MyJohnDeere.

– Der kan vi til enhver tid se hvor traktoren befinner seg i verden. Og kundene kan også sette opp «GeoFence», slik at de får en varsling hvis traktoren beveger seg ut av et gitt område.

Glærum sier de i tillegg kan utstyre traktorene med CESAR datatag. Dette er en standard som er påbudt i flere land, og som innebærer at traktoren er merket med et klistremerke og en datatag som er gjemt i maskinen.

Annonse

GPS-UTSTYRET er det også mulig å sperre mot at uvedkommende kan bruke det, ifølge Glærum.

– Alle nye StarFire 6000-antenner og John Deere display kan sikres med PIN-kode. Det vil si at man må slå inn en PIN-kode før man får brukt utstyret. Man kan også legge til en «sjåførkode», som varer i en gitt tidsperiode. Hvis man for eksempel har en sjåfør som bare skal bruke traktoren i to uker, kan «sjåførkoden» være aktiv i to uker. Etter det får ikke sjåføren lenger brukt GPS-utstyret.

Glærum sier gårdbrukere som har glemt «masterkoden», likevel kan kjøre utstyret i 24 timer uten kode, før det slutter å fungere. For å gjenopprette antenne/display ved glemt kode, må man inn på sin bruker på MyJohnDeere å fornye koden.

DILEMMAET for mange gårdbrukere er om GPS-utstyret skal integreres i traktoren eller ikke.

– Det finnes GPS-antennebraketter med nøkkel, slik at man må ha en nøkkel for å demontere antenna. Ulempen med dette er at tjuvraddene da kan velge å skjære eller bryte av braketten. Dette vil gjøre mer skade enn bare å ta antenna. På 7R og 8R kan man bestille integrert antenne. Altså at den sitter fast i taket. Dette er noe vi også regner med kommer på andre modeller etter hvert. Men igjen vil ulempen være at taket blir ødelagt ved tyveri, sier Glærum.

Han legger til at det går an å legge en sporingsbrikke i GPS-antennene, men sier dette kan gå på bekostning av signalene til GPS-mottakeren, slik at presisjonen på korreksjonssignalene blir dårligere.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

– Stor interesse for finsnitter med avlingsanalyse