Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kobler av med gårdsarbeid

Da koronarestriksjonene avbrøt langrennsesongen dro Emil Iversen til Skogn for å jobbe på onkelens gård.

Her kjører Emil grovfôr til kyrne på gården.
Her kjører Emil grovfôr til kyrne på gården.

- Her er nok arbeidsdagene i snitt 12 timer, og noen ganger mye lenger. Jeg har sluttet å skrive timer, for jeg jobber bare for kost og losji, forteller Emil og legger til: - Den første dagen gikk det faktisk tolv timer mellom måltidene, og det er ikke helt normalt for en skiløper.

Vi snakker med Emil i en pause i dagens arbeidsøkt på gården Hove Søndre. Onkelen, John-Ola Hovdal, driver en stor og ganske ny gård med melkeproduksjon i samdrift, gris og korn i Skogn.

Avkobling

Mens langrennskollegene til Emil løper eller står på rulleski for å forberede seg til VM-sesongen sitter Emil på traktoren.

- Det er viktig for meg å få avkobling. Jeg synes det er veldig artig å arbeide på gård. Det kunne ikke vært likar. Her får jeg også kvalitetstid sammen med morfar. Det er gull verdt å få mer tid sammen med familien.

Emil forteller at han jobbet mye på gården til onkelen og på nabogården i hjembygda Meråker fra han var 14 til han var 20 år. Men etter at han satset fullt på langrenn er det blitt mindre tid til gårdsarbeid. Han sier onkelen setter pris på å få hjelp, og han beskriver dette som en vinn-vinn-situasjon.

Tar en pause i våronna

- Jeg gjør det meste av gårdsarbeid. Her er jeg med i fjøset og i våronna. Jeg tromler, pløyer og harver der det skal bli korn.

- Har du erfaring med å kjøre tresker?

- Nei dessverre. Når treskingen gjøres er jeg alltid bortreist på treningssamlinger.

- Hvordan går våronna på Hove Søndre?

- Akkurat nå er det ikke full gass, for det er for mye nedbør og kulde her oppe. Derfor har vi tatt en pause i våronna. I hjembygda mi, Meråker, snør det faktisk i dag. De siste dagene har jeg hatt ansvar for å kjøre på med kraftfôr og gras i fjøset, der det står 60 - 70 melkekyr. Jeg flytter også dyr mellom båser, møkker og strør. Tidligere i dag har jeg vært med å merke og levere melkeprøver.

- Er gårdsarbeidet god trening for en skiløper?

- Vel, jeg får ihvertfall brukt kroppen min. Men det er blitt mindre og mindre fysisk krevende å være gårdbruker. Det er mye elektronikk, pc og gps, så jeg blir nok mest sliten i hodet. Det er artig å lære seg dette. Gårdbrukerne må kunne mye.

Annonse

Interesse fra barndommen

- Kunne du tenke deg å bli bonde når idrettskarrieren en gang er over?

- Ja, jeg kunne nok trives veldig godt som gårdbruker. Men jeg ser også at det er enormt mye arbeid. Jeg har egentlig hatt interesse for landbruk helt siden barndommen. Da jeg var liten kunne jeg sitte i timesvis inne i traktoren uten at den gikk. Dessverre har jeg ingen gård innen rekkevidde.

- Hvordan har koronarestriksjonene påvirket hverdagen din som idrettsutøver?

- Vi var egentlig ganske heldige som hadde gjort unna det meste av sesongen da restriksjonene kom. Planen nå er at vi skal ha de første fellessamlingene i august, og at hver utøver skal trene hjemme frem til da.

- Når skal du ha ferie?

- Vi langrennsløpere kan normalt ta oss litt ferie i april og mai, så dette er ferien min, sier Emil.

3 kjappe

1 Hva er favorittappen din?

Snapchat

2 Hva er den beste landbruksoppfinnelsen?

Melkeroboten og Fendt-traktoren.

3 Hva liker du best å lese om i fagblader som Norsk Landbruk?

Om traktorer og store maskiner.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Mindre matkornimport