Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Koronakrisen verden rundt

Fem bønder i ulike deler av verden forteller hvordan korona-pandemien påvirker deres hverdag.

Koronakrisen treffer landbruket i forskjellige land ulikt, og selv om mye enda er usikkert er det også likheter. Vi har snakket med bønder i fem forskjellige land.
Koronakrisen treffer landbruket i forskjellige land ulikt, og selv om mye enda er usikkert er det også likheter. Vi har snakket med bønder i fem forskjellige land.

– Hver eneste nasjon kommer til å vurdere om de trenger beredskapslagring av korn og grunnleggende helseutstyr, mener danske Knud Bay-Smidt.

Landbruket er enn så lenge ganske forskånet for de verste konsekvensene av korona-pandemien. Men denne krisen påvirker også de mange millionene av bønder rundt om i verdens som produserer varene som folk hamstrer butikkhyllene tomme for. Vi har tatt en prat på telefon og messenger med fem bønder i fem ulike land for deres syn akkurat nå på hvordan krisen påvirker dem og deres produksjon.

DANMARK

55 år gamle Knud Bay-Smidt driver 3000 dekar jord ved Langkastrup rett nord for Randers midt på Jylland.

– De første 139 tilfellene av Covid-19 var tre busslaster med folk som hadde vært på den samme skiresort i Østerrike, og nå er smitten spredt til hele landet. Det er sykt hvor fort det går. Heldigvis er bare en person død enda, men myndighetene antar at toppen på antall smittede vil inntreffe om en til to uker, forklarer Knud.

Danmark var ett av de første landene som stengte skoler, barnehager og landegrensene her i Nord-Europa og de første praktiske konsekvensene av det har også nådd planteprodusenten på Jylland.

– En tysk gårdbruker skulle komme og kjøpe høytørka mi tirsdag, men så stengte regjeringen grensene på lørdag så det ble det ikke noe av, forklarer Knud.

Knud Bay-Smidt er planteprodusent ved Randers på Jylland i Danmark. Foto: Privat
Knud Bay-Smidt er planteprodusent ved Randers på Jylland i Danmark. Foto: Privat

På de 3000 dekarene han driver med hvete, bygg, havre hestebønner, raps og frøproduksjon nærmer det seg våronn og selv om den daglige drifta på gården enda ikke er påvirket bekymrer han seg for levering av mineralgjødsel og andre innsatsfaktorer.

– Jeg har en mann fra polen ansatt, men det er nå veldig usikkert om han kan komme på grunn av stengte grenser både i Polen og i Danmark. På lengre sikt frykter jeg at denne situasjonen vil påvirke prisene på det vi produserer gjennom at verdensøkonomien vil bli påvirket negativt, sier Knud.

Han tror også at denne krisen vil gi mye større fokus på forsyningssikkerhet både for matproduksjon og helse.

ISRAEL

– Vi har en mellomstor gård i Nord-Israel hvor vi har spesialisert oss på Wagyu-kyr i tillegg til at vi har noe sau og produksjon av høy, sier Itai Noy.

Itai Noy har speisalisert seg på Wagyu-kyr på en mellomstor gård i Nord-Israel. Foto: Privat
Itai Noy har speisalisert seg på Wagyu-kyr på en mellomstor gård i Nord-Israel. Foto: Privat

Han forklarer at Israel nå også har stengt ned restauranter og andre ikke-essensielle bedrifter, alle blir oppfordret til å holde seg hjemme og at alle som kan jobbe hjemmefra bør gjøre det. Han leverer mye produkter direkte til kunder og jobber enn så lenge akkurat som før.

– Kona og barna mine må holde seg hjemme nå, men heldigvis har vi masse plass slik at de kan være ute. Enda virker det mest som israelerne bare ser på det som en ekstra ferie. Mulig det vil endre seg veldig snart, sier Noy.

For han ser det ut som om prisene både på kjøtt og på grønnsaker vil komme til å stige som følge av krisen, men siden akkurat gården hans leverer mye direkte til restauranter som nå er stengt kan det også bli krevende.

URUGUAY

Sør-vest i Uruguay driver 46 år gamle Gabriel Carballal 15 000 dekar med bygg, raps, havre, soya og mais i tillegg til kjøttfe. Etter å bare å ha påvist 4 Covid-19 tilfeller stengte myndighetene i Uruguay ned skolene og beordret alle med symptomer på å gå i karantene. Ved åtte tilfeller forbød de alle flygninger fra Europa. Og mandag stengte de grensa mot Argentina i sør.

– For oss bønder hjelper det jo at vi allerede jobber ganske isolert. I tillegg er det sommer her enda, så været hjelper oss. Kona mi er smådyrveterinær og kan verken jobbe hjemmefra eller slutte å gjøre jobben sin, så det er litt verre. Akkurat nå fortsetter hun i jobben, men med mye mindre kontakt med folk, sier Carballal.

Sør-vest i Uruguay driver Gabriel Carballal 15 000 dekar med bygg, raps, havre, soya og mais i tillegg til kjøttfe. Foto: Privat
Sør-vest i Uruguay driver Gabriel Carballal 15 000 dekar med bygg, raps, havre, soya og mais i tillegg til kjøttfe. Foto: Privat
Annonse

Innhøstingen starter ikke før om en måned så enda er det ikke noen kritiske arbeidsoppgaver som ikke har blitt gjennomført. Men det er så mye usikkerhetsfaktorer akkurat nå at han veit ikke hvordan det vil se ut om en måned.

– Hva vil for eksempel skje om en ansatt hos kornmottaket blir syk? Stopper de hele anlegget? Alt er nytt. Vi ser også at tilførselen av deler og utstyr går i sakte kino. Vi kjøper masse utstyr fra Kina, og alt er forsinket, sier farmeren.

Hans største bekymring er avregningspriser. I Uruguay stenger nå storfeslakteriene i minst to uker framover. Og hver dag ser han prisene på soya falle. Men det finnes også lyspunkter.

– Det avhenger av hvor fort vi får løst dette problemet, men prisene spesielt på enkelte avlinger og på kjøtt kan komme seg igjen. For vår del er det også positivt at vår egen valuta har svekket seg såpass mye mot dollar. Alt vi selger selges i amerikanske dollar, og mesteparten av våre utgifter som skatt, lønn, drivstoff og såfrø, betales i i Uruguayansk peso som har svekket seg 35 prosent mot dollar siste året. For gårdbrukere som eksporterer mye er det veldig til hjelp, sier Carballal.

FRANKRIKE

Ved Calais i Normandie i Frankrike driver Charly Calaus 1000 dekar med korn, potet, erter, bønner, gras, mais og melkekyr.

– Regjeringen har beordret alt stengt og at folk skal holde seg hjemme. Det er kun mulig å bevege seg ute om en har fylt ut et skjema. Det er litt vanskelig å ikke la barna sine møte sine besteforeldre i lang tid, forklarer Calaus.

Charly Calaus driver med korn, potet, erter, bønner, gras, mais og melkekyr ved Calais i Normandie i Frankrike. Foto: Privat
Charly Calaus driver med korn, potet, erter, bønner, gras, mais og melkekyr ved Calais i Normandie i Frankrike. Foto: Privat

Akkurat nå har de akkurat blitt ferdig med en langvarig periode med regn som har vart omtrent siden september og er i ferd med å ugrassprøyte og overgjødsle vinteravgrøder. Tiltak som påvirker ham og drifta på gården direkte er ikke større enn at døra til melketanken skal stå åpen slik at melkebilsjåføren kan gå rett inn uten å ta på noe i tillegg til at melketanken og utstyret som skal håndteres skal desinfiseres. Han har også opplevd køer i butikken og tilløp til hamstring.

– Vi ser at de som selger varer direkte til storkjøkken på skoler eller på torgmarkeder blir sittende med usolgte varer for alt sammen er stengt. Jeg er også litt bekymret for tilgangen på deler og utstyr fra Kina, men det er ikke noe problem enda, mener melkebonden.

USA

– Karantenereglene endrer seg hele tiden, innimellom flere ganger om dagen. I dag stengte føderale myndigheter grensa mot Canada, det er en hel rekke med ulike regler for forskjellige delstater, og innad i hver enkelt delstat. Her har alle skoler, barer og restauranter stengt. Det er fortsatt mulig å få tak i takeaway-mat, men det er ikke lov å gå inn og spise på restauranter, forklarer Matthew Boucher.

Matthew Boucher (t.v.) i Illinois i USA prøver å holde familien sin mest mulig hjemme om dagen for å unngå smitte av koronaviruset. Her med sin far på 75 år.
Matthew Boucher (t.v.) i Illinois i USA prøver å holde familien sin mest mulig hjemme om dagen for å unngå smitte av koronaviruset. Her med sin far på 75 år.

Han er fjerde generasjon gårdbruker på en ganske typisk gård i den amerikanske delstaten Illinois, der han driver litt over 3000 dekar med soya, mais og hvete, i tillegg til at han er forhandler for såfrø og jorddekkvekster. Kona hans jobber i skolen og er nå hjemme med deres tre barn, og alle sammen forsøker de mest mulig å holde seg hjemme.

– Men gitt jobben min som forhandler av såkorn og at det bare er en måned til våronna begynner gjør at jeg nødt til å reise litt rundt og treffe andre bønder. Men det er en ganske annen eksponering å møte enkelte gårdbrukere, kontra å reise inn til Chicago eller noen av de andre store byene, sier Matthew.

Når våronna starter opp klarer Boucher seg stort sett bare med seg selv og egen familie og har ikke behov for innleid utenlandsk arbeidskraft. Det kan bli litt verre for de som driver med grønnsaksproduksjon nær de store byene i California der det nå i enkelte fylker er innført nær portforbud og det vurderes å stenge grensa mot Mexico.

– Det kan potensielt bli et kjempeproblem for grønnsaksprodusentene. Men innføres portforbud her og så tror jeg det skal bli veldig vanskelig å holde bøndene innendørs når det blir våronn, sier han.

For ham og andre bønder i Midtvesten er den største bekymringa i tiden som kommer hvordan eksportmarkedene vil utvikle seg. De er helt avhengig av at mais og soya kan lesses på togvogner og på båter og selges til hele verden.

– Folk jeg snakker med er bekymret, og mye er usikkert om dagen. Eksportkanaler kan jo plutselig bli stengt hvis en ansatt hos en kornmølle får påvist viruset, noe som igjen vil påvirke mulighetene for å selge kornet. Det kan bli en vanskelig tid, mener Boucher.

Også i USA har det vært tilløp til hamstring og butikkhyller har vært tømt for dopapir og kjøtt sånn som i Norge. Boucher håper denne krisen kan bli en påminnelse for forbrukere om hvordan maten havner i butikkhyllene.

– Det er jo ingen som har opplevd en sånn krise i USA på flere generasjoner, ikke siden depresjonen og andre verdenskrig. Jeg håper det får folk til å se hvor avhengige de er av alle folkene i fra bonden i åkeren til han som kjører lastebilen til hun som jobber i butikken. Dette er bare en liten smak på hva de opplevde for 80 og 90 år siden, mener han.

Neste artikkel

Danmark gir Reglone-dispensasjon