Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kraftig prisøkning på landbruksplast

Tilgang på råvarer internasjonalt gir store prisøkninger på strekkfilm og folie til landbruket. Ubalanse i markedet kan gi forsinkede leveringer.

Prisøkning: Felleskjøpet hevder at de aldri har sett lignende svingninger i markedet for folie og strekkfilm, enn hva de opplever denne sesongen. Arkivfoto: Norsk Landbruk
Prisøkning: Felleskjøpet hevder at de aldri har sett lignende svingninger i markedet for folie og strekkfilm, enn hva de opplever denne sesongen. Arkivfoto: Norsk Landbruk

Felleskjøpet Agri skriver i en pressemelding at det er en sterk prisøkning på landbruksplast denne sesongen. Plast påvirkes av svingninger i internasjonale råvaremarkeder, og 75 prosent av produktprisen kan knyttes til råvarekost.

– Med små marginer på slike produkter har derfor prisveksten vært sterk den seneste tiden, sier markedssjef Ragnar Dæhli. Bare i februar økte råvareprisene med 30 prosent, og det er ventet at prisene kan gå ytterligere opp.

Annonse

Felleskjøpet skriver videre at de hvert år har kampanje på plastprodukter i februar, og at de selger om lag 80 prosent av det årlige volumet i denne perioden. Etter en uke av årets kampanje ble prisene justert på grunn av økt varekost.

Prisendringene henger sammen med tilgang på råvarer, og store svingninger gir ubalanse i markedene. Fabrikkene som produserer strekkfilm til landbruket, opplever varierende tilgang på råvarer. Dette kan forsinke leveranser på strekkfilm i Europa utover våren og fram mot første grasslått.

– Vi har aldri sett lignende svingninger i dette markedet tidligere. Heldigvis har Felleskjøpet flere leverandører av strekkfilm. De som allerede har bestilt strekkfilm for vekstsesongen 2021, er sikret leveranser. Vi er sikret de volumene vi trenger, til det vi normalt selger i Norge i løpet av ett år. Det betyr at vi fortsatt kan ta imot ordre, men at de som ikke har gjort sine kjøp, nå bør agere for å ikke havne bakerst i køen og kan risikere forsinkelser på varene de trenger til sesongen, sier Dæhli.

Neste artikkel

Øker gjødselprisene