Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Landbruksprat rett på øret

Se hvem som serverer podkaster om landbruk.

Programleder Elisabeth Sæther hadde besøk av tidligere departementsråd Per Harald Grue i Landbrukspodden. Foto: Dag Idar Jøsang

Bondelaget, Tine og Q-meieriene snakker allerede om landbruk i egne radiosendinger. Ryktene vil ha det til at Nortura kommer etter ganske snart.Etter at Landbrukshalvtimen forsvant fra eteren for en generasjon siden, har det vært lite radiostoff om norsk landbruk å lytte til. Men i høst har flere kastet seg på bølgen med å lage egne radiosendinger for nedlasting. Mens du måtte sitte klar tidlig søndag morgen for å få med deg Landbrukshalvtimen, har en podkast den fordelen at du kan lytte til programmet akkurat når du vil.

Halvtimesprogram hver ukeNorges Bondelag og Norsk Landbrukssamvirke står bak Landbrukspodden. Programleder er Elisabeth Sæther, som jobber i kommunikasjonsavdelinga til Norges Bondelag. En gang i uka lager hun en halvtimes langt program, der hun inviterer gjester til et knøttlite bibliotek i kontorlokalene til Norsk Landbrukssamvirke.

Hør Per Harald Grue på Landbrukspodden

– Mange bønder har liten tid til å lese, men radio kan de lytte til selv om de jobber med begge hendene, sier hun.

God stemning i «Store Studio» når Per Harald Grue øser av sin kunnskap og erfaring om embedsverk, politikk, landbruk og akevitt for programleder Elisabeth Sæther. Foto: Dag Idar Jøsang

Vil være aktuelle

Temaene som har blitt tatt opp i de første åtte programmene, spenner over alt fra matmakt og WTO, til stortingsvalg og teknologi i landbruket. Litt for folk som er interessert i politikk og organisasjon, og litt for folk som er interessert i det faglige.– Temaene treffer nok ikke alle hver gang, men vi prøver å variere. Vi skal favne om hele landbruket, og det har vært veldig enkelt å skaffe spennende gjester til programmet, forteller Sæther, rett før hun skal sette seg ned med tidligere departementsråd, Per Harald Grue.

Info om samvirkebedriftene

Noen programmer vil være viet til å informere om landbrukets organisasjoner. Ett av programmene handler for eksempel om Landkreditt, mens Felleskjøpet står for tur. Elisabeth Sæther har en plan for hva sendingene skal handle om framover, men er klar til å kaste om på planene for å ta aktuelle saker som dukker opp.– Vi skal passe oss for å bli statiske. Skjer det noe som er viktig for landbruket, så kaster vi oss rundt, sier hun.

To podkaster fra Tine

Annonse

Det gikk vel 15 år fra den første podkasten ble laget, til konseptet hadde modnet så mye at landbruket kastet seg på. Og da kom det flere på en gang.– Man skulle nesten tro at det var planlagt, sier Peder Røed Buskenes i Tine sin kommunikasjonsavdeling.

Her finner du podkastene til Tine Medlem og Tine Rådgiving

Hør Tine sin podkast om Tine står for ikke mindre enn to podkaster. Den ene informerer medlemmene som eiere om viktige ting som skjer i Tine, som for eksempel hva som skjer med Jarlsberg når eksportstøtten blir faset ut. Den andre podkasten er laget av Tine Rådgiving og er rettet mot medlemmene som produsenter. Her har det blitt tatt opp tema som grovfôråret 2017 og klimakalkulatoren.

Hør Tine Rådgiving sin podkast om grovfôråret 2017

Forbrukerrettet fra Q-meieriene

Mens Tine sine podkaster er rettet mest mot medlemmene, er Q-meieriene sin podkast i større grad rettet mot forbrukerne.

Hør Q-meieriene sin podkast

– Vi kommer til å snakke mye om innovasjon på melk med et forbrukerrettet språk. I podkasten vil vi ta med forbrukerne bak i kulissene og fortelle historien til Q, og om prosjektene i Kavlifondet, forteller Bent Myrdahl, som er administrerende direktør i Q-meieriene.

Øre for mat hos Norgesgruppen

En fjerde podkast som kan være verdt å få med seg for alle som er interesserte i produksjon og omsetning av mat, er Norgesgruppen sin podkast, Øre for mat. Programleder er Per Roskifte. I det store podkastarkivet finnes også Handelsdebatten, som var en podkast som ble laget av Norsk Landbrukssamvirke.

Hør Øre for mat fra Norgesgruppen

Neste artikkel

Brodshaug presiserer Tine-råd