Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Loggfører timer og dieselforbruk på hvert enkelt skifte

Felleskjøpets nye presisjonsverktøy Cropplan og Logmaster kan loggføre timer og dieselforbruk på hvert enkelt skifte. Automatisk.

Foto: arkivfoto
Foto: arkivfoto

Nå lanserer Felleskjøpet og svenske Dataväxt et nytt presisjonsverktøy for den norske bonden. Presisjonsverktøyene Cropplan og Logmaster skal hjelpe produsenten å få bedre oversikt over hva han legger ned i forbruk av såfrø, gjødsel, sprøytemidler, timer og dieselforbruk, i planteproduksjonen på gården.

Cropplan kan minne litt om andre eksisterende programmer, som skifteplan og jordplan. Der kan du legge inn ønsket sort og avling per dekar, for å få en oversikt over hvor mye du trenger av såkorn og gjødsel.

– Fordelen med Cropplan er at du får en ferdig bestillingsliste når du er ferdig med å planlegge alle jordene. Den kan også enkelt regne ut hva du trenger av for eksempel såkorn, basert på lagerbeholdningen din, sier produktsjef for presisjonslandbruk, Even Mangerud i Felleskjøpet.

Med denne boksen, en Logmaster fra Dataväxt og Felleskjøpet, blir timer og dieselforbruk på hvert spesifikt skifte loggført. Foto: Karstein Brøndbo/Felleskjøpet
Med denne boksen, en Logmaster fra Dataväxt og Felleskjøpet, blir timer og dieselforbruk på hvert spesifikt skifte loggført. Foto: Karstein Brøndbo/Felleskjøpet

Logger all kjøring og dieselforbruk

Det er i kombinasjon med en liten svart boks, altså en Logmaster, som monteres i traktoren at den virkelige magien skjer, ifølge Mangerud.

– Alt arbeidet du gjør på jordet er fint å kunne registrere. Og jeg vet det finnes programmer der du kan skrive det inn manuelt, men med denne boksen skjer det automatisk, forteller Mangerud.

Hver gang du kjører ut på jordet vil GPS-en som sitter i boksen, loggføre hvor mange timer du har brukt og dieselforbruket på det spesifikke skiftet. Denne informasjonen sendes til Cropplan som regner ut, basert på dieselprisen du har lagt inn, hvor mye det har kostet deg.

– På slutten av året, når du har fått oppgjør for kornet, vil du få en god oversikt over hvor mye du hadde, hvor mye du ga bort, og hvor mye du sitter igjen med, sier Mangerud.

Annonse

– Dyrker du for eksempel hvete på et skifte, skal det rett og slett bli enklere å se hvor lønnsomt det er å dyrke akkurat det veksten, legger han til.

Presist svar på redusert jordbearbeiding

– Vi får et innblikk i kostnader som har vært et sort hull i norsk planteproduksjon, sier utviklingsleder presisjonslandbruk, Anders Rognlien, i Felleskjøpet.

Han mener at Logmasteren vil kunne gi et mer presist svar på noe som mange har lurt på opp igjennom tida.

– For eksempel kan det gi et godt svar på økonomien i redusert jordbearbeiding, sammenlignet med tradisjonell våronn, sier Rognlien til Norsk Landbruk.

5000 svensker bruker programmet

Dataväxt er Sveriges ledende leverandør av GPS-utstyr og programvare for landbruket. Sammen med Felleskjøpet, som også er deleier i selskapet, tar de nå steget inn i det norsk markedet.

I Sverige er management-systemet Cropplan allerede i bruk av hele 5000 svenske produsenter, og som i nabolandet kan Logmaster-boksen monteres i alle traktormerker.

Foreløpig lanserer Felleskjøpet programmet med tre ulike tjenester. I Sverige tilbyr Dataväxt det samme programmet med 12–15 tjenester.

– Det betyr at det vil skje mye spennende i tida fremover. Og alt skjer gjennom oppdateringer i programmet, lover Rognlien.

Neste artikkel

Optimisme i Reime Landteknikk