Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Må kaste det meste

Gartneriene som produserer blomster har mistet mange av kundene. - Vi må kaste mange titusener av planter, sier Eystein Ruud, driftsansvarlig i Schrader Gartneri.

–  Bunnen har falt ut av markedet, sier Eystein Ruud i Schrader Gartneri. De fleste av blomstene som står i trallene bak han vil bli hevet i komposten. Foto: Knut Houge
– Bunnen har falt ut av markedet, sier Eystein Ruud i Schrader Gartneri. De fleste av blomstene som står i trallene bak han vil bli hevet i komposten. Foto: Knut Houge

Ruud sier situasjonen er dramatisk for gartneribransjen. Han viser oss rundt i gartneriet som har drivhus på til sammen 28.000 kvadratmeter på Nesodden. I tillegg har gartneriet en avdeling i Vestfold på 9000 kvadratmeter.

Inne i et av drivhusene står det rad på rad med traller fulle av Krysantemum, Ildtopp og Tusenfryd.

- De fleste av disse trallene blir kjørt ut i komposten, sier Ruud.

Schrader Gartneri har normalt en omsetning på 60 millioner kroner i året. Under koronakrisen har kjedene kuttet kraftig ned på bestillingene.

- Dette er bare forferdelig. Bunnen har falt helt ut av markedet. Normalt er dette en periode med lav likviditet i bransjen fordi vi nå har gjort de fleste innkjøpene av emballasje, potter, jord og stiklinger. Og i april forfaller årsmomsen, sier Eystein Ruud.

Gårdssalg

For å slippe å kaste mye av produksjonen på komposten, har Ruud og kollegene satt ut en del traller med blomster på parkeringsplassen utenfor gartneriet. Har selger de blomstene til sterkt reduserte priser.

- På få dager har vi registrert 300 vippstransaksjoner og en omsetning på 40.000 kroner, forteller Ruud. Dette er likevel en dråpe i havet for et gartneri som har 42 ansatte.

- Jeg håper inderlig at folk snart skal begynne å jobbe i hagene slik at vi kan få litt salg.

- Men det salget dere har lokalt på Nesodden kan vel ikke ta unna for hele produksjonen deres?

- Nei, absolutt ikke. Men dette er mest et emosjonelt ønske om å slippe å måtte kaste så mange planter. Det er vanskelig å se på dette, sier Ruud. Han er åpen på at hvis denne situasjonen varer ved så er det mulig at det går mot konkurs for gartneriet, som ble grunnlagt i 1933.

Mangelfulle tiltak

Annonse

Eystein Ruud er også styreleder i Norges Gartnerforbund. Han synes jordbruket i liten grad har nydt godt av de tiltakene regjeringen har presentert.

- Det vi har bedt om er en slags produksjonsgaranti som kan tre inn hvis vi ikke får solgt produktene våre. Når salget uteblir i denne bransjen er risikoen min. Det er ingen som deler noen kostnader med meg hvis jeg må kaste plantene. Dersom vi nå setter i gang ny produksjon og ikke får solgt denne, går vi konkurs. Men hvis staten etablerer en garantiordning kan vi sette igang produksjon.

- Når må du permittere dine ansatte?

- Vi har foreløpig sagt at vi skal kjøre som normalt til første uke etter påske. Har vi ikke en avtale om levering da må vi stenge helt ned og stoppe produksjonen for sommer og høst, sier Ruud.

Om et par uker forfaller årsmomsen.

- Vi har ikke penger til å betale denne, sier Ruud. Han mener regjeringen ikke har forstått hvor alvorlig situasjonen er for bransjen, og viser oss en melding han nettopp har fått inn på sin mobil fra statssekretær Magnus Thue (H) der han skriver at årsmomsen til primærnæringene ikke er omfattet av regjeringens krisepakke. Her skriver han blant annet: “Dette dreier seg om næringsdrivende som forhandler med staten om inntektsnivå og overføringer årlig og de antas ikke i særlig grad å være berørt av krisen."

Utfordrende bemanning

Schrader Gartneri tok inn mange sesongarbeidere fra Ukraina, Litauen, Polen og Romania ved nyttår

- Akkurat nå har vi den arbeidskraften vi trenger. Men flere av våre folk ønsker å reise hjem, fordi de mener de er tryggere der. Ifølge statistikken finnes ikke dette viruset i Ukraina, forteller Ruud.

Flere i bransjen frykter at det kan bli vanskelig å få tak i sesongarbeidere i år.

- Det er mange grønnsaksprodusenter som vurderer å stå over årets sesong. De tør ikke så hvis de ikke har folk til å høste.

- Men er det ikke et alternativ å ansette noen av de nordmennene som er permitterte eller har mistet jobbene sine?

- Det er ikke bare å erstatte sesongarbeiderne med kontorfolk og kabinpersonale. Det krever en del opplæring, sier Eystein Ruud.

Neste artikkel

Lover ut én million til produsentidé