Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mange har meldt interesse for kvotesalg

En knapp uke etter det ble åpnet opp for salg av grunnkvote til staten, har allerede 390 melkeprodusenter meldt sin interesse.

På bare en knapp uke, har Landbruksdirektoratet mottatt påmelding for salg av kvoter tilsvarende 34 millioner liter. Arkivfoto: Norsk Landbruk
På bare en knapp uke, har Landbruksdirektoratet mottatt påmelding for salg av kvoter tilsvarende 34 millioner liter. Arkivfoto: Norsk Landbruk

Det tilsvarer et volum på rundt 34 millioner liter, av de totalt 40 millioner litrene som staten skal kjøpe ut av markedet.

MANGE ER TIDLIG UTE

Fordi prisen på kvoteoppkjøpet er relativt høy, sammenlignet med tidligere statlige oppkjøp, forventet seksjonssjef for produksjonsregulering i Landbruksdirektoratet, Olav Sandlund, at det skulle bli stor interesse for å selge.

– Det som derimot er overraskende, er at tilslaget var så stort, så tidlig, forteller han.

DE FØRSTE FÅR SELGE

I noen fylker er påmeldt volum allerede større enn oppkjøpsvolumet, men siden den første påmeldingen ikke er bindene, kan dette endre seg.

– Det kan være noen som trekker seg etterhvert, eller som finner en privat kjøper til deler av kvota, sier Sandlund til Norsk Landbruk.

Annonse

Han oppfordrer derfor de som vil selge kvote, om å sende inn en påmelding, selv om kvoteuttaket i regionen tilsynelatende er fylt opp. Hvis interessen for salg er større enn det planlagte oppkjøpet, er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder.

I fylkene Finnmark, Nordland, Trøndelag, Rogaland, Buskerud, Hedmark og Oppland er det fremdeles en del ledig kapasitet.

– Vi skal ha ut 40 millioner liter, så det er viktig at folk ikke lener seg tilbake og tenker at toget har gått, særlig ikke i disse regionene, forklarer Sandlund.

GIR SVAR FORTLØPENDE

Selv om fristen for å melde interesse for salg av kvote ikke er før 31. mars, vil Landbruksdirektoratet begynne å sende ut brev, så fort de har bedre oversikt over interessen. Påmeldingene kan komme inn både elektronisk og gjennom posten som rekommandert brev.

– Vi forventer å få de første brevene inn i løpet av de neste dagene, og da vil vi få bedre oversikt og kan begynne å sende ut varsler til de som er først i køen, forteller Sandlund.

Når brevet er mottatt, kan disse produsentene sende inn salgssøknaden.

– Hvis vi ikke mottar salgssøknad, vil tilbudet gå til nestemann i køen, forklarer han.

Neste artikkel

Hold laktasjonen i gang i sommer