Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Markedet i koronaåret

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

– Utbruddet av covid-19-pandemien i mars 2020 skapte store endringer i forbruksmønsteret. Dagligvarehandelen hadde en historisk vekst i omsetning på 17 prosent, mens salget innen restaurant og storhusholdning ble sterkt redusert på grunn av restriksjoner og nedstengning, skriver Landbruksdirektoratet i “Markedsrapporten”.

Effekten ble økt etterspørsel etter blant annet kjøtt og melk.

Annonse

– Det hadde i flere år vært overskudd på norsk svinekjøtt, men mer grilling og lite grensehandel førte til et historisk underskudd av norskprodusert svinekjøtt i 2020. For første gang på mange år økte omsetninga av melk i Norge, det var også en viss økning i produksjonen av melk. Norske produsenter av frukt og grønt har aldri oppnådd høyere priser enn i 2020, skriver de.

Mangel på blant annet storfekjøtt, svinekjøtt, svineribbe og melkepulver førte til tollnedsettelser og import i 2020.

– Vi har aldri importert så mye landbruksvarer som vi gjorde i 2020. Den samlede importen hadde er verdi på 82,6 milliarder kroner, mot 70,9 milliarder i 2019, viser rapporten.

Neste artikkel

Mindre matkornimport