Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nedskalering av melk var et «spark i baken» for melkeutsalg

Med nedskalering av melkeproduksjonen i tankene, starter Ingeborg og Torstein Næss salg av ferskemelk fra gården på Inderøy.

Ingeborg og Torstein Næss driver med smågrisproduksjon, og melkeproduksjon på 200 tonn kvote. Nå starter de også utsalg av melk fra gården. Foto: privat.
Ingeborg og Torstein Næss driver med smågrisproduksjon, og melkeproduksjon på 200 tonn kvote. Nå starter de også utsalg av melk fra gården. Foto: privat.

MELK: Melkepasteuren er innkjøpt og lokalene skal gjøres klar i løpet av november. Så skal alt være klart for et nytt melkeutsalg i Trøndelag.

Ingeborg og Torstein Næss på Utøya i Inderøy følger nå i sporene til melkegründerne i Melkebua på Sona i Stjørdal. Næss-paret starter med utsalg av pasteurisert melk fra gården.

– Drømmen er at vi skal rekke å være leveringsklare til julegrøten i år, sier Torstein Næss til Norsk Landbruk.

Åsvang gård

Gården ligger på Utøya i Inderøy kommune, nord i Trøndelag

Drives av Ingeborg og Torstein Næss.

Produserer melk på 200.000 liter kvote.

Driver smågrisproduksjon på full konsesjon med 25 fødebinger. Har ca 60-70 årspurker.

Melk «til overs»

Ideen om direktesalg har de hatt en god stund, og har fulgt nøye med da bøndene i Sona ble først i landet.

Med nedskalering av 100 millioner melk i Norge, nært forestående, var timingen god for å finne en ny inntektsmulighet på gården.

– Nå mister vi vel anslagsvis 7 prosent av produksjonen. Og da er vi nede på nærmere 180 tonn melk som vi kan levere. Kvoten vår er på 200 tonn, og det betyr at vi har en del melk «til overs», sier Torstein.

Gårdbrukerne har i flere år vært på utkikk etter en tilleggsnæring på gården.

Annonse

– Nå tør vi ikke vente lenger. Nå er det bare å hoppe ned fra gjerdet og sette i gang, sier Torstein.

Gården ligger ikke helt langs den kjente matruta, Den Gyldne Omvei på Inderøya.  Et melkeutsalg på Åsvang gård kan gi flere et påskudd til å ta en omvei fra omveien.  Foto: privat.
Gården ligger ikke helt langs den kjente matruta, Den Gyldne Omvei på Inderøya. Et melkeutsalg på Åsvang gård kan gi flere et påskudd til å ta en omvei fra omveien. Foto: privat.

Nedskalering i melkeproduksjon

Som følge av WTO-avtalen fra Nairobi i 2015 må Norge avvikle eksportstøtten til Jarlsberg.

Tine flytter produksjonen av Jarlsberg til Irland.

100 millioner liter melk skal kuttes i Norge.

Nylig ble landbruket enige med staten om en ekstraordinær oppkjøpsordning av melkekvoter.

Ca 40 millioner liter melk skal kuttes gjennom utkjøp, der staten bidrar med 200 millioner og resterende skal dekkes av omsetningsavgiften for melk. (Betalt av bøndene).

Resten av nedskaleringen skal skje gjennom bruk av forholdstall. En prosentvis reduksjon i produksjon til alle melkeprodusenter.

Satser på hoteller og næringsliv

Budsjettet for nysatsinga ligger på 300.000 kroner.

– Tanken er at investeringene skal være lave. Vi vet jo ikke hvordan inntjeningen vil bli, sier Torstein.

Til å begynne med tar de sikte på å selge fersk pasteurisert melk til hoteller og næringsliv innenfor en radius på 3 mil. For første driftsår er planen at de skal selge 120 liter i uka.

– I tillegg skal vi legge til rette for at folk kan komme på gården og kjøpe her. Planen er at vi skal ha et kjøleskap med melk på glassflasker, forteller Ingeborg Næss.

Etterhvert er drømmen å komme seg inn på dagligvaremarkedet. Men kun lokalt.

– Nå er det slik at folk flest, meg selv inkludert, er bedagelig anlagt. Og det er nok enklere å nå ut til en større kundegruppe via butikken. Derfor skal vi etter hvert forsøke å komme oss inn i hyllene på lokale butikker, sier Torstein.

Neste artikkel

Aida blei dyraste kvige