Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nofence går internasjonalt

Gründerfirmaet Nofence opplever stor, internasjonal interesse for sitt produkt og har nå solgt klaver til utprøving i Frankrike og Spania.

Spanske kyr er blant de første utenfor Norge som får teste ut det virtuelle gjerdesystemet. Foto: Silje Eftang, Nofence
Spanske kyr er blant de første utenfor Norge som får teste ut det virtuelle gjerdesystemet. Foto: Silje Eftang, Nofence

Siden 2018 har det virtuelle gjerdesystemet vært i kommersielt salg til bruk på geiter i Norge, og det forventes å komme i salg til storfe og sau i 2020. Hittil har klavene vært solgt utenfor Norge i veldig liten skala, men med de nye avtalene begynner Nofence for alvor å vasse ut i internasjonalt farvann.

I september reiste forskningsansvarlig i Nofence, Silje Eftang, sammen med kollega Linda H. Sandnes, til Frankrike og Spania for å veilede firmaene som har kjøpt teknologien.

Kunden i Frankrike er forskningsinstitusjonen Arvalis, som i samarbeid med det private firmaet Digifermes, vil teste ut virtuelle gjerder på storfe. De ønsker å se på forskjeller i tilvekst og antall skritt på ungdyr som er i virtuelle i forhold til vanlige gjerder. De ansatte fra Nofence var til stede under oppstart av forsøkene, for å demonstrere teknologien og hjelpe til med teknisk support. Den spanske forskningsinstitusjonen Neiker har på forhånd vært i Norge og sett på forsøk utført ved NMBU, sammen med spanske bønder som skal teste ut teknologien på sine dyr. Nå har de kjøpt klaver og ønsker å prøve ut systemet under lokale forhold.

Annonse

Nofence opplever en enorm pågang fra internasjonale aktører som ønsker å ta i bruk teknologien. Land som Tyskland, Storbritannia, Belgia, USA og Canada har vist stor interesse, og Eftang kan røpe at de er i gang med å gjøre en avtale med et tysk universitet.

– Det er stort sett universiteter og forsknings­institusjoner som er aktuelle kunder nå i første omgang. Det gir større troverdighet for lokale bønder når deres egne institusjoner kan vise til egenproduserte resultater, mener Eftang.

Da kan hvert land få testet ut teknologien på sine egne utfordringer. Bruksområdene som det er størst interesse for, er stripe- og rotasjonsbeiting for storfe, beitedyr i nasjonalparker og muligheter for økt bruk av utmark.

Neste artikkel

Ingen grenser for virtuelle gjerder