Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nordisk samarbeid mot villsvin

MEST: Sverige har så mye som 300 000 villsvin. Foto: Mostphotos.
MEST: Sverige har så mye som 300 000 villsvin. Foto: Mostphotos.

Nordic Joint Committee for Agricultural and Food Research (NKJ) har nylig publisert rapporten “Villsvin i de nordiske land”.

- Det Nordiske Ministerrådet vil vite hvordan vilsvinsituasjonen ser ut i de nordiske landene. Vi har sett på villsvinenes biologi, men også hvilke konfliktområder og forvaltningspraksis som finnes på villsvin i de ulike nordiske landene, sier Petter Kjellander, professor ved Institutt for økologi ved SLU.

Annonse

Med et nordisk samarbeid vil håndteringen av villsvin, som selvfølgelig lett tar seg over landegrensene, bli lettere. Av de nordiske landene er det Sverige som har den soleklart største stammen med 300 000 dyr. Norge og Finland har cirka 1500 og Danmark og Island har ingen. I Sverige har de besluttet at stammen skal halveres på fem år.

- Det vil hjelpe de svenske forvalterne å fatte tøffere beslutninger dersom de har de andre landene i ryggen. Det kan også bli enklere i spørsmål om jakttrykk og andre metoder for å håndtere villsvinene om vi snakker med en stemme i stedet for å sprike til flere hold, påpeker NKJ.

Smitte med Afrikansk svinepest er det man frykter mest med en økende villsvinstamme, og med grenser mot Tyskland, Baltikum og Russland er faren reel.

Neste artikkel

Ønsker flere prøver av villsvin