Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny klimavennlig teknologi i veksthuset

Mjødogg byr på store utfordringer for produsenter av frukt og grønt i veksthus og tunnel. Forskere har utviklet en ny teknologi med ultrafiolett lys som bonden kan bruke for å håndtere mjøldogg-problemer.

Her UV-behandles jordbær mot meldugg. Behandlingen gjøres av roboten Thorvald, som er levert av Saga Robotics. Foto: Dag Idar Jøsang
Her UV-behandles jordbær mot meldugg. Behandlingen gjøres av roboten Thorvald, som er levert av Saga Robotics. Foto: Dag Idar Jøsang

– Norske bønder er dyktige til å ta i bruk ny teknologi i landbruket. Det gir blant annet produktivitetsvekst, bedre dyrevelferd og flere klima- og miljøfordeler. Jeg ønsker å legge til rette for at landbruket fortsetter å være i front når det gjelder utvikling og bruk av ny teknologi, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Olaug Bollestad
Olaug Bollestad

Kombinere UV-lys og nyttedyr

I veksthus og i tunnel brukes små insekter, kalt nyttedyr, til å bekjempe skadegjørere på plantene. Nå har forskere undersøkt om bonden kan kombinere UV-lys og nyttedyr i kampen mot mjøldogg-soppen. Kombinasjonen ble testet i jordbærproduksjon i tunnel, og agurk- tomat- og urteproduksjon i veksthus.

Annonse

Gartneriene som testet ut UV-behandlingen erfarte at mjøldoggangrepene ble redusert. En til to UV-behandlinger per uke var nok for å få god virkning. Forskerne fant ingen negative effekter på de utvalgte nyttedyrene og UV-behandlingene som ble brukt under forsøkene.

Forskerne mener derfor at UV-lyset mot mjøldogg kan kombineres med disse nyttedyrene, men peker på at det trengs mer data ved bruk av UV-lys kombinert med andre nyttedyr. De pekte også på at dersom UV-bruken endres kan det gi andre virkninger enn hva forskerne så i sitt prosjekt. Derfor bør biologisk bekjempelse følges opp parallelt med videreutviklingen av UV-teknologien.

Dreper midd og bladlus

Forsøkene er gjennomført i forsøksveksthus hos Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) og Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU), og ute i fire gartnerier som deltok i prosjektet.

Resultatene viste at UV (280-400 nm, maks. intensitet 313 nm) i en dose som er effektiv mot mjøldogg på jordbær og agurk (1,6 W/m2 i 3 minutter hver natt), dreper unge stadier av veksthusspinnmidd (Tetranychus urticae) og reduserer overlevelsen hos ferskenbladlus (Myzus persicae) når skadedyrene blir direkte eksponert.

Når planter med veksthusspinnmidd og ferskenbladlus ble belyst med UV-lamper ovenfra kombinert med reflektor som reflekterte UV-lyset til undersiden av bladene, ble overlevelsen hos veksthusspinnmidd redusert med opptil 34 %, mens effekten på ferskenbladlus var mindre klar.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Lav lønn, høy motivasjon