Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt portforbud på Østlandet

Etter at det er påvist fugleinfluensa på tre grågjess i Son, er det på nytt innført portforbud for fjørfe på Østlandet.

ULOVLIG: Mattilsynet har pålagt alle som har høner ute å ha et tett tak over hønsegården. Foto: Knut Houge
ULOVLIG: Mattilsynet har pålagt alle som har høner ute å ha et tett tak over hønsegården. Foto: Knut Houge

I juni ble det funnet tre syke grågjess i havnebassenget i Son. Alle hadde symptomer på fugleinfluensa. Prøver av fuglene ble tatt 30. juni. Veterinærinstituttet har nå bekreftet diagnosen.

Mattilsynet har derfor innført “portforbud” for fjørfe og andre fugler holdt i fangenskap for å hindre smitte fra villfugl, i følgende kommuner:

Vestfold og Telemark fylke: Kragerø, Bamble, Skien, Siljan, Porsgrunn, Larvik, Sandefjord, Færder, Tønsberg, Holmestrand, Horten, Drangedal.

Annonse

Viken fylke: Drammen, Lier, Asker, Bærum, Lørenskog, Rælingen, Lillestrøm, Enebakk, Nordre Follo, Nesodden, Frogn, Ås, Indre Østfold, Vestby, Moss, Våler, Skiptvet, Rakkestad, Aremark, Marker, Halden, Sarpsborg, Hvaler, Fredrikstad og Råde.

Portforbud betyr at dyrene skal holdes innendørs eller inngjerdet og under tak ute for å hindre at de blir smittet fra ville fugler.

Mattilsynet skriver i en pressemelding at fugleinfluensa er en alvorlig og svært smittsom sykdom. Flere ville fugler i området har vist tegn på sykdommen. Tiltak for å hindre smitte fra ville fugler til fjørfehold, hobbyhøns og tamme fugler er derfor viktig.

Nærkontakt med ville fugler i området må unngås for å begrense mulig smitte. Mattilsynet ber om at man ikke starter å mate ville fugler i parker og ved innsjøer. Dette fører til at fuglene samles på små områder og lettere sprer smitte seg imellom.

Unntaket er ved faste steder der fuglene er vant til at mating foregår, der kan man fortsatt mate fugler. Dersom situasjonen endres, kan Mattilsynet vurdere å sette i gang ytterligere tiltak på kort varsel. Det er få kjente tilfeller av smitte fra fugl til mennesker med dette viruset, og smitterisiko til mennesker vurderes som svært lav. Husk likevel å unngå direkte fysisk kontakt med sjuke/og eller døde fugler, da disse f.eks. kan være smittet med Salmonella, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Fugleinfluensa fortsetter å herje