Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Oppfordrer bøndene til å ta imot byfolk

Sauebonde Arvid Mæland oppfordrer bøndene til å tilby utsatte personer og grupper midlertidig bolig i ledige kårboliger og hytter. Han mener bøndene bør vise solidaritet med byfolk, slik man gjorde under krigen.

- Det står vanvittig mange tomme hus rundt på norske gårdsbruk.Vi som er bønder er heldige som bor langt fra andre, og i stor grad kan leve normalt, sier Mæland. Han synes bøndene bør tilby de tomme husene til eldre og barnefamilier som bor i byen, og som er redd for å bli smittet av koronaviruset.

Leve normalt

- På en gård er smittefaren liten eller ingen, og her kan barna leke fritt ute, uten å være redd for å bli smittet. Her kan folk langt på vei leve som normalt, sier Mæland. Han understreker at han med dette forslaget ikke vil bidra til å hause opp “galskapstemningen”. Men han mener likevel bøndene bør kjenne sin besøkelsestid nå.

- Det kan være en fin gest fra bønder som vil bidra, å tilby ledige boliger.

- Bør de tilby folk å leie de ledige boligene gratis?

- Nei, men leien bør være lav. For det vil kreve en del arbeid fra bøndene å klargjøre de tomme byggene. Men ingen bønder bør utnytte denne situasjonen, svarer Mæland. Selv har han et ledig hus med plass for en familie.

Annonse

- Om noen ønsker og ta en måned her og være med når hundre sauer skal lamme er de velkomne, sier Mæland.

- Mer av dette

Arvid Mæland påpeker at bøndene har mer erfaring enn de fleste nordmenn med å forhindre spredning av smitte.

- I fremtiden tror jeg det blir mer av dette. Da vil det være naturlig at vi gjør som under krigen og sender folk fra byen ut på landet. Nordmenn er dessverre ikke verdensmestere på å hjelpe, bare se på engasjementet i forhold til flyktningene. Men nå har vi en gylden mulighet til å bidra. Du vil aldri angre på det gode du gjorde mot andre folk, sier Mæland og legger til: - Det vil helt sikkert slå positivt tilbake på oss når de byfolkene som har bodd på gårdene forstår hvordan livet til den norske bonden er. Neste gang de går og kikker i butikkhyllene vil de kanskje tenke på den norske bonden og velge norske produkter.

I det Norsk Landbruk ringer Mæland holder han på å klippe hundre sauer.

- I fjor fikk jeg mindre for ulla enn jeg betalte for bensinen for å dra og levere den. Når jeg er ferdig å klippe sauene vil jeg sette fyr på den.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Bartnes tar Bondelags-exit